Onze cookies zorgen voor gebruiksgemak en analyseren websitegedrag. Lees meer.

Ik begrijp het

SERP - Search Engine Ranking Position / pagerank

SERP is jouw positie (pagerank) in zoekmachines als Google of Bing. SERP staat voor Search Engine Ranking Position. Lees alles over SERP en pagerank.

Wat is SERP / pagerank?

SERP is de afkorting van Search Engine Ranking Position. Simpel gezegd is SERP of pagerank de positie van jouw website in zoekmachines zoals Google, Bing of Yahoo. Met positie bedoelen we de organische (niet betaalde) positie. Zonder advertenties dus. Jouw SERP verschilt per zoekwoord: je website heeft dus verschillende posities in Google, afhankelijk van het gebruikte zoekwoord.

Voorbeeld: op 'herenschoenen' is jouw pagerank rond de 15e plek in Google. Op 'nette herenschoenen' is je SERP de 8e plek. En voor 'herenschoenen bruiloft' sta je op plek 3.

Inzicht in je SERP is belangrijk

Een hogere SERP of pagerank is het streven van veel content marketeers. Maar een hogere SERP is alleen zinvol als de zoekwoorden óók zinvol zijn.

Voorbeeld: jouw website heeft een goede positie in 'schoenen bruiloft'. Je verkoopt echter alleen maar herenschoenen. Vrouwelijke gebruikers die op zoek zijn naar vrouwenschoenen voor op een bruiloft en jouw website bezoeken, vinden niet wat ze zoeken. En dat kan juist schadelijk zijn voor je SERP. 

Een statische / eenmalige positie in zoekmachines zegt bovendien niet zo veel. Het gaat om het verloop van die positie. Jouw positie in Google of andere zoekmachines staat namelijk niet vast. Je positie verandert doordat jij, maar ook doordat concurrenten, aanpassingen doorvoeren. Jouw content marketing strategie moet dus gericht zijn op een langere periode en niet op één specifieke datum. 

whitepaper seo content marketing_banner_proven_context

Whitepaper SEO Content Marketing

  • Hoger in Google
  • Over keywords en links
  • Over content en techniek
  • 100% begrijpelijk
  • 100% praktisch
DOWNLOAD GRATIS

Hoe krijg je inzicht in je SERP?

De meest simpele en goedkope manier om te kijken wat jouw SERP of pagerank is, doe je door op verschillende momenten te Googelen (Incognito) op meerdere zoektermen die voor jouw relevant zijn. Maar je snapt: dit is nogal een klus. 

Externe keywordtools of keywordplanners kunnen je in dat geval helpen. Voorbeelden hiervan zijn Semrush, Ahrefs of Moz. Deze tools geven je uitgebreid inzicht in onder meer jouw pagerank op verschillende zoekwoorden. Wil je aan de slag met deze SERP-tools, vergelijk dan vooraf van elke tool goed de mogelijkheden. Dat kan via deze vergelijking van Marketingfacts

Versla de concurrentie via jouw SERP-strategie

Een hogere SERP / Pagerank kan één van de doelstellingen zijn van jouw SEO content marketing strategie. Je concurrentie verslaan vraagt om een strategie van vele maanden of zelfs jaren. Maar het kán. De gratis Whitepaper SEO Content Marketing geeft je een praktische handleiding van 40 pagina's. Hiermee kun je zelf aan de slag gaan met je SERP. Loop je ergens tegenaan, dan kun je altijd contact opnemen. 

bannerfoto_olaf_geysendorpher

Proven Context helpt bedrijven met

  • Tekstschrijven
  • Zoekmachine Optimalisatie
  • Content Marketing
  • Marketingcommunicatie
  • E-mailmarketing
NEEM CONTACT OP

Verschil SERP en pagerank

In deze uitleg hebben we de termen SERP en pagerank steeds door elkaar gebruikt. Maar er is een subtiel verschil. Pagerank is het cijfer dat een webpagina krijgt van Google. SERP is de positie van een website in de zoekresultaten.

 

Verwant aan SERP

Jouw SERP, ofwel jouw positie in zoekmachines, is een gevolg van jouw activiteiten op het gebied van SEO content marketing. Op onze website vind je, naast de whitepaper die we eerder noemden, veel tips en inzichten om jouw SERP te verbeteren. Bekijk ook de begrippen die verwant zijn aan SERP. 


SERP is onderdeel van onze uitgebreide SEO WIKI. In deze SEO WIKI leer je alles over SEO, online marketing en content marketing. Vond je dit verhaal over pagerank verfrissend? Deel het gerust met anderen :-)

Olaf_Directeur_Proven Context_vrijstaand
Neem contact op

Perfecte webteksten. Een campage voor meer leads. Een hogere positie in Google. Wij gaan aan de slag. Laat je gegevens achter of bel 085 1301818.