Onze cookies zorgen voor gebruiksgemak en analyseren websitegedrag. Lees meer.

Ik begrijp het

Content - SEO WIKI

"Engaging content", "content marketeer, "inspiring content". Content is hip. De term wordt te pas en te onpas gebruikt. Maar wat is content nou precies?

Wat is content precies?

"Content marketeer", "engaging content", "SEO content marketing specialist". De term content rukt steeds verder op. Content is hip. Maar wat is content nou precies? Meestal is content gewoon een synoniem voor webtekst. Tekst waarmee je websites vindbaar maakt in Google via SEO. Tekst voor e-mailmarketing. Of engaging tekst voor storytelling. Of een praktische tekst over levertijden en retourregelingen. Maar content is meer dan tekst alleen. Daarover later meer.

Content en content marketing 

Eerst iets meer over content versus content marketing. Want de term content valt meestal samen met de term marketing: content marketing dus. Content marketing is de moderne hippe term voor iets dat ooit gewoon marketingcommunicatie heette. Dat is niet helemaal waar, want marketingcommunicatie is breder dan tekst alleen. Maar datzelfde geldt eigenlijk ook weer voor content marketing.

person-with-body-painting-1209843

Op zoek naar teksten die opvallen? Wij schrijven ze voor je.

 • Teksten voor websites
 • Teksten voor zoekmachines
 • Teksten voor magazines
 • Teksten voor e-mailings
 • Teksten voor blogs
SCHAKEL ONS IN

Content: toch méér dan tekst alleen

Je kunt content zien als: alles dat marketeers en communicatie managers op een website, in blogs en op social media plaatsen. Het doel van content is om mensen te infomeren, amuseren of overtuigen. Zoals je ziet in de opsomming hieronder, heeft content marketing flinke overlap met online marketing en user experience.

Content bestaat uit o.a. uit:

 • Tekst
 • Video's, vlogs
 • Afbeeldingen
 • Infographics
 • Tabellen, grafieken
 • Knoppen, links, banners

Het CCC-model voor content 

Wie met content bezig is, kent het door Jan Renkema ontwikkelde CCC-model. Het CCC-model is opgezet om een tekst te kunnen beoordelen. Het brengt je verder dan opmerkingen als: "Het leest niet lekker", of 'Ik vind het wel een prettige tekst". Een uitbreiding van het CCC-model voor SEO, leidt tot het CCC+-model. Dit werkt (versimpeld) als volgt:

 • Type content
  Kun je jouw boodschap het beste in een video, tekst of infographic uitleggen?

 • Plaats content
  Waar plaats je jouw content? In een e-mail? In een blog? Op de homepage? Of op een sub-pagina van je website?

 • Inhoud content
  Wat staat er in jouw tekst? Waar gaat je video over? Welke afbeelding kies je?

 • Opbouw content
  Hoe bouw je jouw content op? Bij verkooptekst via het AIDA-model bijvoorbeeld? Hoe pas je dit toe op video's en infographics?

 • Stijl content
  Schrijf je een levendig verhaal (story) of een informatieve tekst om iets uit te leggen? Schrijf je "u" of "jij"? Zet je gebiedende of narratieve teksten in je knop ("Meld je aan" versus "Nu Aanmelden").

 • Presentatie content
  Waar op de pagina plaats je jouw content? Bovenaan? Onderaan? Gebruik je vette tekst? Plaats je extra Hoofdletters omdat die beter opvallen in webteksten? En hoe ga je om met leestekens? De ; lezen op internet meestal niet lekker.

Versla de concurrentie met content

Tekstschrijvers die zich niet met content marketing bezighouden, sterven uit. Content marketeers zijn de nieuwe tekstschrijvers. Kennis van SEO, online marketing, customer journey en experience design zijn onmisbaar om als tekstschrijver te kunnen overleven. Deze website van Proven Context, maar ook blogs als Frankwatching en Marketingfacts bieden je een onuitputtelijk bron van informatie om verder te komen.  

Verwant aan content

Deze website gaat over content marketing, SEO en tekstschrijven. Voldoende brede informatie dus om te leren over content. Gebruik onze blogs, whitepapers, boeken en de SEO WIKI. Je kunt ook direct doorklikken naar één van de gerelateerde begrippen. 

SEO Content WIKI


Content is onderdeel van onze uitgebreide SEO WIKI. In deze SEO Wiki leer je alles over SEO, online marketing en content marketing. Vond je dit verhaal over content interessant? Deel het dan via social media.

Olaf_Directeur_Proven Context_vrijstaand
Neem contact op

Perfecte webteksten. Een campage voor meer leads. Een hogere positie in Google. Wij gaan aan de slag. Laat je gegevens achter of bel 085 1301818.