Onze cookies zorgen voor gebruiksgemak en analyseren websitegedrag. Lees meer.

Ik begrijp het

Viral Marketing. Een uitleg + 6 praktische tips

Viral Marketing. Wat is het? Hoe creëer je een Viral in 6 stappen? Online én Offline. Alles over Viral Marketing.

Wat is Viral Marketing?

Via Viral Marketing wil je dat de kennis, reclame's, innovaties, nieuws, trends, of informatie zich snel razendsnel verspreidt. De term Viral komt uit de medische wereld: "virale infecties". Viral infections grepen om zich heen en besmetten alles en iedereen. Tegenwoordig is 'Een Viral' een verankerde term in de marketing. Invloed is macht. En influencers hebben dat goed begrepen.

Lees ook mijn blog: Engaging Content maak je in 6 STEPPS 

Viral Marketing ontstaat offline

Viral Marketing maakt onderdeel uit van je Marketingcommunicatie-strategie. Anders dan je zou misschien verwachten, hoort Viral Marketing eigenlijk niet bij Digital Marketing. Het past bij Traditionele Marketing. Wetenschapper Jonah Berger vertelt in zijn boek Contagious dat 93% van Viral Marketing verloopt via 'ouderwetse' mond-tot-mond-marketing. Slechts 7% van verspreiding ontstaat daadwerklijke online. Kritische noot: het boek is vijf jaar oud. En ontwikkelingen op internet gaan snel! 

Voorbeelden Viral Marketing

Virals kunnen positief én negatief zijn. Positieve Virals worden vaak aangejaagd vanuit een organisatie. Negatieve Virals ontstaan vaak spontaan. Via een schandaal bijvoorbeeld. Een aantal voorbeelden:

Positieve Virals

 • Icebucket-Challenge
  Honderdduizenden gooiden wereldwijd ijsblokjes over zichzelf heen voor de spierziekte ALS. Inclusief Facebook-directeur Mark Zuckerberg.

 • Minister-President Rutte ruimt koffie op
  Mark Rutte morst koffie en ruimt die zelf op. Het filmpje verspreidde zich snel.

 • TNT-Kanaal België zet filmscene in actie
  Op een onbeduidend pleintje wordt een filmscene geënsceneerd (55,7 miljoen hits).


Negatieve Virals

 • Lynch 'ontvoerders' in India
  Twee onschuldige mannen in India worden gelynched door een menigte omdat ze een kind zouden hebben ontvoerd. Een vergissing. De aanleiding blijkt een voorlichtingsfilm over ontvoeringen. Die film ging Viral. 

 • Val van de DSB-bank
  Advocaat Pieter Lakeman roept op televisie op om voor de zekerheid 'je spaargeld maar bij DSB weg te halen'. Hier werd massaal gevolg aan gegeven. Een faillissement van DSB was het gevolg. 

 • Lekken van wetsvoorstellen
  Tijdens een kabinetsformatie lekt vooraf altijd een deel van de partijprogramma's uit. Die informatie gaat direct Viral. Dit lekken is vaak geen toeval maar een bewust strategie. 


.... Virals


3 succesfactoren bij Viral Marketing

Wetenschappers zijn gefascineerd door Viral Marketing. Onderzoeker Malcolm Gladwell beschijft in zijn boek The Tipping Point wat er nodig is om een Viral te realiseren. Hij benoemt drie succesfactoren.

 • The Law of the Few
  Voor een Viral heb je een aantal specifieke mensen nodig:
  • Connectors - Super-sociale mensen met veel vrienden en kennissen
  • Mavens - Mensen die in detail uitzoeken hoe iets precies werkt. Een kortingsactie bijvoorbeeld
  • Salesmen - Enthousiastelingen. "So. Dit moet je zien. Dit is écht super!"

 • De Stickiness Factor
  Over de Stickiness Factor hebben onderzoekers Chip Heath en Dan Heath een boek geschreven: Made to Stick. Via hun SUCCES-model vertellen ze hoe je ervoor kan zorgen dat mensen informatie onthouden. SUCCES staat voor Simpel, Unexpected, Concrete, Credible, Emotional en Stories. 

 • De Power of Context
  Context is heel belangrijk. Soms is een Viral slechts een kwestie van het juiste bericht, op de juiste plek, op de juiste tijd. 

 

6 Ingrediënten voor een Marketing Viral

Een Viral is voor marketeers ongeveer het hoogst haalbare. Wetenschappre Jonah Berger schrijft in zijn boek Contagious hoe je via 6 stappen (STEPPS) zelf succescolle Viral Marketing realiseert. 

6 STEPPS voor een Viral

 • Social Currency
 • Triggers
 • Emotion
 • Practical
 • Pulblic
 • Stories

Risico's bij Viral Marketing

Even Apeldoorn bellen
Een van de risico's bij een door marketeers bedachte Viral is dat het hogere doel niet meer wordt gezien. Veel commercials van verzekeraar Centraal Beheer ("Even Apeldoorn bellen") zijn Viral gegaan. Bij de start van de campagne wisten echter maar heel weinig mensen dat de commercial afkomstig was van Centraal Beheer.

Zelfmoordterrorist in Volkswagen
Een ander gevaar is dat Virals verkeerd uitpakken en juist negatieve publiciteit opleveren. Bij de Viral van de zelfmoordterrorist in de Volkswagen Polo namen de makers een groot publiciteits-risico. Volkswagen heeft overigens altijd ontkent dat het verantwoordelijk was voor deze Viral-video. 

Tekstschrijver_Copywriter_SEO_Content_Proven_Context

Wij maken viral publiciteit voor jouw bedrijf. Wat we doen?

 • Nieuwswaarde bepalen
 • Persbericht opstellen
 • Verdiepende bijlages maken
 • Verspreiding verzorgen
NEEM CONTACT OP

Versla de concurrentie

Een goede Viral staat niet op zichzelf. Viral Marketing is onderdeel van een bredere PR-Campagne. De regels rondom Virals helpen je óók om gestructureerd te kijken naar je gehele Marketingcommunicatie. De Viral moet passen in je Marketingcommunicatie-strategie. Pas wanneer je de Viral Marketing in je gbeleid integreert, versla je de concurrent.

Verwant aan Viral Marketing

Viral Marketing is iets voor de creatieve marketeer. Het staat wat verder weg van Big Data en Marketing Automation, en vraagt om flink wat creativiteit en originaliteit. Viral Marketing kan grote invloed hebben op jouw organisatie. Bekijk daarom ook zeker ook onderstaande pagina’s uit onze SEO-WIKI, verwant aan Viral Marketing.


Vond je dit verhaal over Viral Marketing interessant of leerzaam? Deel het gerust met anderen :-)

Olaf_Directeur_Proven Context_vrijstaand
Neem contact op

De juiste tekstschrijvers, een ijzersterke marketingcampage of een hogere Google-positie? Neem contact met ons op. Bel 085 - 1301818 of gebruik het formulier.