Onze cookies zorgen voor gebruiksgemak en analyseren websitegedrag. Lees meer.

Ik begrijp het

URL

De URL is het adres van jouw website. Hoe bouw je zo'n URL op en wat is de invloed van je URL op je Google-ranking? Lees alles over de URL.

Wat is een URL?

Een URL is het adres van jouw website. Het is een unieke ID, waarmee mensen alleen jouw website kunnen bereiken. Net als het adres van je huis, maar dan voor je website. De URL vind je terug in je browserbalk. Voor deze website is de URL dus https://www.provencontext.nl. In de praktijk bereik je de URL ook door alleen provencontext.nl in te tikken. URL staat overigens voor Uniform Resource Locator. 

Wat heb je aan een URL?

Deze uitleg gaat niet in op de technische aspecten van de URL. Aan de wetenschap dat een URL onder meer is opgebouwd uit een protocol, domeinnaam, padnaam, querystring, etc heb je als Content Marketeer namelijk niet zo veel. Interessanter is wat met een URL kunt voor Zoekmachine Optimalisatie


De URL binnen jouw SEO Strategie

Als je puur kijkt naar de waardering van Google, dan heeft je URL weinig directe invloed op jouw Google-positie (SERP). Google geeft de URL een weging van 1 op een maximale score van 7. Er is dus invloed van de URL, maar slechts een klein beetje. Toch heeft de URL bredere invloed op je SEO Strategie, of beter gezegd op je Content Marketing Strategie.

bannerfoto_olaf_geysendorpher

Proven Context helpt bedrijven met

  • Tekstschrijven
  • Zoekmachine Optimalisatie
  • Content Marketing
  • Marketingcommunicatie
  • E-mailmarketing
NEEM CONTACT OP

Een goede URL helpt je bezoeker

Met een goede URL kun je niet direct het verschil maken ten opzichte van je concurrentie. Omgekeerd kun je met een slechte URL wél blunderen. Een blunder is dat je aan je bezoeker totaal niet duidelijk maakt wat hij of zij kan verwachten na het klikken op je URL / link. En dat kost je clicks.

Voorbeeld. Op de website fruit.nl kun je het fruit van jouw voorkeur online bestellen. De URL die Google toont na de zoekopdracht 'fruit bestellen' is https://www.fruit.nl/exotisch-fruit/_618____NL. Als gebruiker weet je hierdoor niet wat je kunt verwachten, namelijk een 'Fruitbox met exotisch fruit'. Vervang in de URL"_618___NL" door "/fruitbox-bestellen" en je gebruiker zal je eerder op je URL klikken. Deze strategie is door Coolblue volledig geadopteerd.

whitepaper seo content marketing_banner_proven_context

Whitepaper SEO Content Marketing

  • Hoger in Google
  • Over keywords en links
  • Over content en techniek
  • 100% begrijpelijk
  • 100% praktisch
DOWNLOAD GRATIS

Versla de concurrentie met eenduidige URL's

Je concurrenten verslaan op het gebied van URL's, is onderdeel van jouw linkbuilding-strategie. Door een juiste en eenduidige opzet van URL's maak je het gebruikers én Google gemakkelijker. Bekijk het voorbeeld hieronder over een eenduidig gebruik van URL's en het opzetten van een logische User Interface (UI).

Case Verzekeraar

Een verzekeraar heeft een website met veel pagina’s. Marketeers en communicatie-experts van verschillende afdelingen werken tegelijkertijd aan de website. In de loop der tijd is daardoor een logge en onlogische indeling ontstaan van nieuws, content en blogs, met dito onlogische URL's.

De blogs die de verzekeraar op zijn website plaatst, zijn ingedeeld per onderwerp: autoverzekering, reisverzekering, inboedelverzekering. De URL is bijvoorbeeld: naamverzekeraar.nl/blogs/ autoverzekering/titel-blog. De verzekeraar publiceert daarnaast ook nieuws. Dit nieuws wordt geplaatst onder de producten. De URL is in dat geval: naamverzekeraar.nl/autoverzekering/ nieuws/titel-nieuws.

Hoewel bezoekers ‘nieuws’ en ‘blogs’ min of meer hetzelfde ervaren, staan ze op totaal verschillende posities in de website. Dat is schadelijk voor de gebruikservaring (User Experience). En ook vindt Google dit niet prettig. Combineer daarom nieuws en blogs in je sitestructuur en dus URL: naamverzekeraar.nl/autoverzekering/ nieuws-en-blogs/titel.

Verwant aan URL

Slim nadenken over de juiste URL voor jouw website, hoort bij van interne linkbuilding, User Experience en Content Marketing. Bekijk daarom ook zeker ook onderstaande pagina’s verwant aan URL's.


"URL" is onderdeel van onze uitgebreide SEO WIKI. In deze SEO WIKI leer je alles over SEO, Online marketing en Content Marketing. Vond je deze uitleg over URL's verfrissend? Deel 'm dan gerust met anderen :-)

Olaf_Directeur_Proven Context_vrijstaand
Neem contact op

De juiste tekstschrijvers, een ijzersterke marketingcampage of een hogere Google-positie? Neem contact met ons op. Bel 085 - 1301818 of gebruik het formulier.