Zoekmachine optimalisatie

Benieuwd wat zoekmachine optimalisatie is, en hoe je hiermee jouw website hoger in de zoekmachineresultaten plaatst? We leggen het je uit.

SEO SEA Verschil foto

Wat is zoekmachine optimalisatie?

Zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO genoemd) gaat over het optimaliseren van jouw website zodat deze beter gevonden wordt in Google. Optimalisatie gebeurt via goede content, zoekwoorden, de sitestructuur, websitetechniek en linkbuilding.

Verschil SEO en SEA

Je kunt je website op twee verschillende manieren optimaliseren: door middel van SEO en SEA. SEO staat voor het vergroten van de vindbaarheid van jouw website via gratis vermeldingen van Google. Mensen komen dus op jouw website terecht via zoekwoorden die zij in Google intikken, ook wel organische vindbaarheid genoemd. Wanneer mensen via een advertentie op jouw website terechtkomen, noemen we dit Search Engine Advertising (SEA).

SEA is de tegenhanger van SEO.

Zoekmachine optimalisatie via 5 factoren

Je optimaliseert je website door rekening te houden met vijf verschillende factoren:

  • De content op jouw website. Zorg ervoor dat je informatieve en unieke content maakt.
  • De zoekwoorden op jouw website. Zoekwoorden zijn de termen die mensen intikken in Google. Zorg er dus voor dat de juiste zoekwoorden te vinden zijn op specifieke pagina’s. Relevante zoekwoorden breng je in kaart via een SEO content analyse.
  • De sitestructuur. Een goede website helpt bezoekers en werkt ze niet tegen. Jouw website moet dus op een logische manier in elkaar zitten.
  • Linkbuilding. Interne links binnen jouw website en links van en naar andere websites zijn belangrijk voor de vindbaarheid van jouw website. Lees hier alles over linkbuilding.

Verwant aan: wat is zoekmachine optimalisatie

Je weet nu wat zoekmachine optimalisatie is en hoe je hiermee aan de slag kunt. We hebben nog een aantal andere relevante zoekwoorden voor je op een rijtje gezet.


SEO is onderdeel van onze uitgebreide Marketing-WIKI. Hier leer je alles over SEO en content marketing.

laptop-nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 7.800 ontvangers gingen je voor. Over Marketing, Teksten en Communicatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.