Trigger based marketing

Via trigger based marketing baseer je marketingacties op het gedrag / de trigger van je klant of websitebezoeker. Triggered marketing biedt nieuwe kansen.

Wat is trigger based marketing?

Bij trigger based marketing  staan gebruikers centraal. Dit zijn prospects, klanten, bezoekers van je website of ontvangers van je nieuwsbrief. Al deze gebruikers vertonen bepaald gedrag. Dit gedrag noemen we triggers. Via die triggers worden specifieke marketinguitingen verstuurd per e-mail of getoond als advertentie.

Trigger based marketing is in een stroomversnelling gekomen door big data, datalayers en marketing automation.

Hoe werkt trigger based marketing?

Niemand surft willekeurig langs websites. Of leest ‘zo maar’ een e-mail. Je doet dit met een doel. Je hebt een bepaalde behoefte. Vaak is dit een onbewuste behoefte. Je denkt er niet over na. Je zoekt informatie of inspiratie voor een aankoop, bevestiging in jouw keuze, of een oplossing voor een probleem. Trigger based marketing laat op basis van jouw gedrag de juiste advertentie, e-mail of content zien.

Trigger based marketing laat op basis van jouw gedrag de juiste advertentie, e-mail of content zien.

Voorbeeld trigger based marketing

Trigger based marketing klinkt misschien wat abstract. Maar marketing gebaseerd op triggers is juist heel concreet. Een aantal voorbeelden.

 • BMW en Audi
  Jij zoekt in Google op “Vergelijk BMW en Audi”. De volgende website waar je komt, toont je advertenties van BMW.
 • Groene of rode knoppen
  Jij klikt vaker op groene dan op rode knoppen. Daarom krijg jij vaker groene knoppen te zien.
 • Top 10 – lijstjes
  E-mails met lijstjes als titel “10 tips om …” of “7 dingen die je …” klik jij altijd aan. Daarom bevatten jouw e-mails steeds vaker lijstjes.
 • Herhaalde bezoeken
  Jij bezoekt twee keer dezelfde autowaarde-checker. Drie dagen later e-mailt Autoscout je een mooie deal.

Versla de concurrentie

Triggers inzetten voor jouw marketingactiviteiten, vergt tijd en aandacht. Allereerst zul je moeten beschikken over kennis en software op het gebied van marketing automation. Je moet registeren welke acties je klant onderneemt. Je moet bepalen welke van die acties relevant zijn als trigger. Hierna moet je aan die triggers acties vastknopen: een aanbod per e-mail, een specifieke banner, een content-aanpassing. Vervolgens moet je jouw acties testen.

Teamwork

Trigger based marketing vergt veel van je organisatie. Het is werk voor teams. Niet voor individuen. De volgende specialisten heb je minimaal nodig om op een juiste manier trigger based marketing te kunnen inzetten. Samenwerking tussen de specialisten is hierbij vereist.

 • Dataspecialisten
  Specialisten die patronen ontdekken in gedrag op de website en in klikgedrag in e-mails. Specialisten die de mogelijkheden van de datalaag kunnen tonen aan en doorspreken met de marketeers.
 • Campagnespecialisten
  Specialisten die acties en A-B-tests opzetten, uitvoeren, en resultaten analyseren en interpreteren
 • Product marketeers
  Specialisten die nieuwe of aangepaste aanbiedingen of producten bedenken op basis van specifieke triggers
 • Content marketeers
  Specialisten die de inhoud van sitepagina’s en e-mails variëren en laten aansluiten op individuele behoeftes
 • Online marketeers
  Specialisten die advertenties en affiliate-acties opzetten op basis van triggers van sitebezoekers en klanten

Verwant aan trigger based marketing

Trigger based marketing is een evolutie in content marketing. Het brengt veel uitdagingen met zich mee. Als jouw content niet statisch is maar afhankelijk van bezoekers, hoe zorg je dan dat Google je content goed indexeert? Voldoende reden dus om jezelf goed te verdiepen in online marketing en content marketing. Dat kun je doen via verwante onderwerpen aan trigger based marketing.


Trigger based marketing is onderdeel van onze uitgebreide Marketing WIKI. Hier leer je alles over SEO en content marketing.

laptop-nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 7.800 ontvangers gingen je voor. Over Marketing, Teksten en Communicatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.