SEO: dit is het en dit kan je ermee

SEO gaat over het optimaliseren van je website voor zoekmachines. Leer wat SEO is en ontdek meer over content, linkbuilden en Google.

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization. Vertaald is dat hetzelfde als Zoekmachine Optimalisatie. SEO gaat over kennis, handelingen en technieken om de pagerank van jouw website in zoekmachines als Google te verbeteren. SEO richt zich daarbij op zoekwoorden, content, linkbuilding, sitestructuur en techniek.

Uitgebreide definitie SEO

SEO is een verzamelnaam van technieken om de organische vindbaarheid van een website te verhogen in Google. Met vindbaarheid bedoelen we hoe goed mensen jouw website vinden in de ‘gratis’ vermeldingen van Google. Je kunt ook betaald gevonden worden in zoekmachines. Dit kan door te adverteren. Dit adverteren noemen we SEA, wat staat voor Search Engine Advertising. SEA is dus de tegenhanger van SEO.

Wat kun je met SEO?

Je weet nu wat SEO is. Maar wat kun je ermee? Door jouw website te optimaliseren voor Google en andere zoekmachines, komt jouw website hoger in Google. Jouw SERP (Search Engine Ranking Position) stijgt daarmee dus. Een hogere positie in zoekmachines is belangrijk. Maar liefst 44% van de gebruikers klikt op de nr 1. positie in Google. Op de nummer 7 wordt nog maar 13% geklikt (bron: Searchmetrics).

Een hogere positie in zoekmachines is belangrijk. Maar liefst 44% van de gebruikers klikt op de nr 1. positie in Google.

Waarom is SEO belangrijk?

Door optimalisatie voor zoekmachines goed toe te passen, trek jij bezoekers naar jouw website. Die bezoekers klikken op jouw Google-tekst. Die clicks kosten je geen geld. Bij SEA is dat wél het geval. Bij SEA betaal je voor elke klik. Bij SEO dus niet. Bij SEO kost het je alleen tijd en energie om goede content te maken en verspreiden.

Maak je website SEO-proof en versla de concurrentie

SEO heeft te maken met vijf belangrijke factoren: zoekwoorden (keywords), content, linkbuilding, sitestructuur en techniek. Elke onderdeel is weer opgedeeld in subfactoren. Jouw website SEO-proof maken is niet iets wat je ‘even’ doet. Dit vergt een uitgebreide SEO Content Marketing Strategie.

Verwant aan SEO

Je hebt nu antwoord op de vraag: wat is SEO? Wellicht vind je de volgende verwante begrippen aan zoekmachines en SEO misschien ook interessant.


SEO is onderdeel van onze uitgebreide Marketing-WIKI. Hier leer je alles over SEO en content marketing. 

laptop-nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 7.800 ontvangers gingen je voor. Over Marketing, Teksten en Communicatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.