Marketing automation

Via marketing automation ontvangen website-bezoekers en klanten geautomatiseerde e-mail- en marketinguitingen. Lees alles over marketing automation.

Wat is marketing automation?

Via marketing automation zorg je dat jouw marketingcommunicatie wordt geautomatiseerd. Het gedrag van potentiële klanten, huidige klanten en websitebezoekers wordt gekoppeld aan het profiel van een klant. Aan de hand daarvan worden persoonlijke marketingacties gestart, die specifiek op die klant zijn gericht.

Hoe werkt marketing automation?

Marketing automation gebruikt gegevens van de klant om gefilterde informatie en aanbiedingen te tonen. Om dit te bereiken worden heel veel klantgegevens via big data aan elkaar gekoppeld. Dit koppelen gebeurt via een datalaag of data layer. Gegevens die een datalaag koppelt zijn bijvoorbeeld:

  • Jouw online profiel
  • De producten of diensten die je hebt gekocht
  • Devices die je gebruikt
  • Het scroll- en klikgedrag op de website
  • Het open-ratio van e-mails
  • Jouw surfgedrag in een app
  • Je bezoeken aan social media

Voorbeelden marketing automation

Je kunt marketing automation zo eenvoudig of ingewikkeld maken als je zelf wilt. Een eenvoudige vorm van marketing automation is om de koper van je product een ‘Bedankt voor je bestelling’-e-mail te sturen. Een complexe vorm van marketing automation is om websitebezoek in verband te brengen met één van je eerdere aankopen via de website. Hieronder vind je twee voorbeelden van Coolblue en LinkedIn.

Voorbeeld Coolbue

De accu van je LG-smartphone die je anderhalf jaar geleden kocht via Coolblue loopt te snel leeg. Op Coolblue vergelijk je twee nieuwe smartphones met elkaar: een Samsung en Motorola. Twee dagen later ontvang je een e-mail. De titel luidt: “Welke Smartphone is het best? LG, Samsung of Motorola?” Hier heeft ‘het systeem’ jouw oude aankoop automatisch in verband gebracht met het gedrag op de website.

Voorbeeld LinkedIn

Je hebt een bedrijf in teambuilding en samenwerkingsvormen. Hiervoor schreef je meerdere blogs en informatiepagina’s. Ook maakte je een whitepaper voor organisaties die willen starten met agile scrum. Via marketing automation kun je ervoor zorgen dat bezoekers van je website, in LinkedIn een advertentie krijgen te zien met de tekst: “Starten met scrummen? Klik voor een gratis scrum-check”.

Versla de concurrentie

Bij het automatiseren van jouw marketingactiviteiten nemen externe softwarepakketten veel technische handelingen voor je uit handen. Het inrichten van die pakketten kan een uitdaging zijn. Bij marketing automation moet je twee zaken goed op orde hebben.

  1. Ten eerste moeten de gegevens in je bedrijf op orde zijn: je website- en klantdata.
  2. Ten tweede moeten je doelen helder zijn. Ofwel: welke triggers moeten leiden tot welke e-mails, advertenties, aanbiedingen en uitingen?

Verwant aan marketing automation

Marketing automation is een meer recente trend in content marketing. Content wordt steeds individueler. Lees ook de informatie over verwante onderwerpen.

Marketing automation is onderdeel van onze uitgebreide Marketing-WIKI. Hier leer je alles over SEO en content marketing. 

laptop-nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 7.800 ontvangers gingen je voor. Over Marketing, Teksten en Communicatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.