Longtail zoekwoorden

Longtail zoekwoorden zijn onderdeel van de SEO strategie. Via longtail richt je je op niche-zoekwoorden.

Wat zijn longtail zoekwoorden?

Longtail staat letterlijk voor ‘lange staart’. Met die lange staart wordt een lange URL bedoeld. Longtail gaat primair over de zoekwoorden binnen jouw content marketing strategie. Longtail zoekwoorden zijn gericht op mensen die zoeken naar verbreding of verdieping. In de customer journey zitten deze mensen vaak niet meer in de oriëntatiefase, omdat ze al precies weten waar ze naar op zoek zijn.

Voorbeeld longtail zoekwoorden

Stel: je hebt een website in bloembollen en plantenzaden. Bij deze producten horen dure shorttail-zoekwoorden zoals “zaden bramenstruik” of “bollen krokus kopen“. Met die woorden kan snel omzet worden behaald. Via een longtail-strategie richt je je juist op de minder populaire zoektermen als “plantenvoeding hoe vaak“, “verschil bramensoorten” of “druiven snoeien“. Deze bezoekers leveren niet direct geld op, maar zijn goed voor je Google Ranking (SERP).

Shorttail zoekwoorden

De tegenhanger van longtail zoekwoorden zijn shorttail zoekwoorden.

  • Shorttail zoekwoorden worden gebruikt door mensen die nog in de oriënterende fase zitten.
  • Het zijn brede zoekwoorden.
  • Dit type zoekwoorden hebben een hoger zoekvolume.

We maken bovenstaande punten duidelijk met een voorbeeld.

Annemiek is op zoek naar nieuwe hakken. Ze weet nog niet van welk merk. Ook weet ze nog niet welke kleur ze wilt. Ze zit dus in de oriënterende fase. Daarom Googelt ze: ‘hakken dames’. Dit is een brede term. Waar overigens veel meer mensen naar zoeken, die net als Annemiek nog niet precies weten wat ze willen kopen. Daarom heeft dit type zoekwoord een hoog zoekvolume.

Na een uur heeft Annemiek heel veel verschillende hakken bekeken. Ze weet nu wat ze wilt kopen, namelijk: rode hakken in maat 39 van het merk Sassishoes. Daarom tikt ze de volgende longtail zoekterm in: ‘rode hakken maat 39 Sassishoes’.

Wat kun je met deze zoekwoorden?

Richt jij je op longtail zoekwoorden, dan heb je een goed kans om mooie Google-posities te realiseren. Tegelijkertijd is het aantal mensen dat een longtail-zoekopdracht doet, beperkt. Longtail vergt een goede strategie, tijd en aandacht. Maar het biedt goede vooruitzichten.

Waarom is longtail belangrijk?

Je wilt dat jouw website hoog scoort op de meest populairste zoekwoorden in Google. Maar dat kost tijd, energie en vooral veel geld. Winnen van de concurrentie is vaak lastig. Door je te richten op longtail zoekwoorden, kun je jezelf tóch vindbaar maken. Dat levert bezoekers op. Die bezoekers zijn vervolgens weer goed voor jouw domein autoriteit. En die domein autoriteit heb je uiteindelijk nodig om ook op shorttail zoekwoorden te scoren in Google.

Versla de concurrentie via longtail zoekwoorden

Een longtail-strategie opzetten kost tijd en aandacht. Het selecteren van de zoekwoorden in de zoekwoordplanner en andere zoekwoordtools is een zorgvuldige klus. En misschien moet je een tekstschrijver inhuren voor de content. Hierdoor leggen veel concurrenten longtail naast zich neer. Maar aan longtail kun je op de lange termijn juist veel hebben.

Verwant aan longtail zoekwoorden

Longtail is onderdeel van je SEO content marketing strategie. Lees ook andere begrippen die verwant zijn aan longtail.

Longtail is onderdeel van onze uitgebreide Marketing-WIKI. Hier lees je alles over SEO, online marketing en content marketing. 

laptop-nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 7.800 ontvangers gingen je voor. Over Marketing, Teksten en Communicatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.