Alles over Laadtijd website

Een langere laadtijd van je website zorgt dat bezoekers afhaken. Maar wat is laadtijd precies en hoe verbeter je de laadtijd?

Wat is de laadtijd van je website?

De laadtijd is de tijd die jouw internetbrowser erover doet om een website in te laden. De laadtijd van jouw website bestaat uit verschillende onderdelen die we gezamenlijk de laadtijd van de website noemen. Samengevat valt onder laadtijd:

  • Het laden de broncode
  • Het inladen van bestanden binnen je website, zoals CSS
  • Het opbouwen van je scherm

Waarom is de laadtijd van je website belangrijk?

Google gebruikt de laadtijd van jouw website als Ranking Factor voor jouw SERP: je positie in Google. En die positie is uiteraard belangrijk. Maar voor jouw klant is de laadtijd van je website een belangrijke factor. Uit onderzoek van Ericsson ConsumerLab en Neurons Inc blijkt dat een langere laadtijd 15% tot 20% meer stress / ergernis oplevert. En ruim 50% van de smartphonegebruikers verlaat je site bij een laadtijd langer dan 3 seconden (bron: Google).

Ruim 50% van de smartphonegebruikers verlaat je site bij een laadtijd langer dan 3 seconden.

Wat kun je met laadtijd?

Met laadtijd kun je bezoekers winnen of juist verliezen. Volgens onderzoeksbureau Searchmetrics ligt de laadtijd van top-20 websites tussen de 7,5 en 8 seconden. Dat is dus een goed referentiepunt. Maar ook de eerder genoemde 3-seconden-regel bij mobiele websites speelt een rol. Via Google PageSpeed Insights kun je de laadtijd van jouw website checken.

Laadtijd verminderen

Hieronder een aantal factoren die je laadtijd negatief beïnvloeden. Door hiermee rekening te houden, kan je de laadtijd van de website verminderen.

  • Zware foto’s 
  • Plugins en tools die veel rekenkracht vergen
  • Formulieren en data die ingeladen worden
  • Embedded video’s
  • Bugs / fouten in de code

Verwant aan laadtijd website

Laadtijd is een technische factor die je kunt verbeteren als onderdeel van jouw SEO content marketing strategie. Daarnaast enkele begrippen die verwant zijn aan laadtijd.


Laadtijd is onderdeel van onze uitgebreide Marketing-WIKI. Hier leer je alles over SEO, online marketing en content marketing. 

laptop-nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 7.800 ontvangers gingen je voor. Over Marketing, Teksten en Communicatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.