Data layer - Datalaag

Via een data layer / datalaag kun je marketing automatiseren en baseren op triggers. Lees meer over de mogelijkheden en risico's van een datalaag.

Wat is een datalayer?

Een datalayer / data layer of datalaag is heel simpel gezegd een bundeling van digitale informatie. Deze informatie kun je op verschillende manieren inzetten. Bijvoorbeeld voor trigger based marketingmarketing automation of e-mailmarketing.

Welke informatie een datalayer precies bevat, hangt af van je data-doelstelling. Meestal bevat een layer van data een combinatie van website-data, e-mail-data, en data uit CRM- en E-commerce-systemen.

Waaruit bestaat layer van data?

Een datalayer bouw je niet zozeer op. Het is geen database. Een datalaag is een ‘plaats’ waar informatiestromen bij elkaar komen en vanwaaruit informatie gedeeld wordt. Gegevens die een data-layer kan koppelen zijn:

 • Woonplaats
 • Leeftijd
 • Producten of diensten die je hebt gekocht
 • Devices (smartphone, laptop, etc)
 • Scroll- en klikgedrag op de website
 • Klikgedrag in e-mails
 • Gedrag in een app
 • Bezoeken aan social media

Voorbeelden datalaag / data layer

Een layer / datalaag onttrekt en toont informatie op websites, in apps en in e-mails. Alles wat een organisatie weet over gebruikers, klanten en bezoekers van de website wordt gebundeld en ook weer getoond. Telkens op een zo slim mogelijke manier. Een aantal voorbeelden.

 • Fotocamera
  Je kocht een fotocamera op internet. Een week later geeft de website suggesties voor aanvullende producten.
 • Hypotheekberekening
  Je maakte een berekening voor een hypotheek. De website vraagt, als je drie dagen later terugkomt, of je dezelfde gegevens wilt gebruiken als bij je vorige berekening.
 • Sneakers
  Als jij sneakers koopt, bekijk je altijd eerst de aanbiedingen. Daarom ontvang je vier keer per jaar een e-mail met als onderwerp “Sneakers met meer dan 50% korting
 • Autoverzekering
  Je wilt jouw auto verzekeren. De website toont dat je 10% korting krijgt omdat je al drie verzekeringen hebt.

Versla de concurrentie via je datalaag

Het inrichten van een data-layer begint bij het goed inrichten en koppelen van techniek. Een uitdaging! Systemen raken verouderd. Systemen werken niet samen. Systemen draaien op servers of in de cloud. Een datalayer biedt je veel mogelijkheden. Maar het inrichten van die datalaag is simpelweg een enorme klus.

Een datalayer doe je niet alleen

Als marketeer alleen kun je niks met een datalayer of datalaag. Je hebt een team nodig. Samen met ICT’ers en dataspecialisten. De Marketeer bedenkt praktische marketingtoepassingen voor de data. Dataspecialisten en analisten bekijken of toepassingen haalbaar zijn. Mogelijk zijn er betere toepassingen denkbaar. ICT’ers richten de datalaag zo in dat data goed, veilig en stabiel opgeslagen wordt.

Verwant aan datalaag / data layer

Dit verhaal over een datalaag / datalayer staat wat verder af van deze website over marketing, content, reclame en marketingcommunicatie. Maar tegelijkertijd wordt marketing steeds individueler. Lees daarom meer over deze gerelateerde onderwerpen.

Data layer of datalaag is onderdeel van onze uitgebreide Marketing WIKI. Hierin vertellen we je alles over SEO, online marketing en content marketing. 

laptop-nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 7.800 ontvangers gingen je voor. Over Marketing, Teksten en Communicatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.