Creëer de ideale contentkalender
(uitleg + stappenplan)

Een contentkalender helpt je met het maken en publiceren van content. Lees meer over het maken van je één of meerdere contentkalenders. Voor jezelf. Of voor je klant.

Wat is een contentkalender?

Een contentkalender laat zien wat, wanneer, waar, hoe en voor wie je content gaat plannen, maken en publiceren. Je weet dus precies wat en wanneer je iets wilt gaan posten.

Contentkalender - Wat is een contentkalender?

Waarom is een contentkalender belangrijk?

Een contentkalender is om een aantal redenen belangrijk:

 • Marketeers plannen en organiseren content die aansluit bij hun marketingstrategie. De kalender zorgt voor een doorlopende stroom aan content van hoge kwaliteit.
 • Met een duidelijk plan weten alle teamleden wat er gedaan moet worden. Zo voorkom je gaten in je contentplanning en haal je deadlines.
 • Via een contentkalender kun je prestaties bijhouden van de content. Zo kun je, waar nodig, bijsturen. Statistieken als websiteverkeer, likes en comments vertellen je wat werkt en wat niet. Deze informatie gebruik je om je contentstrategie te verfijnen. 

Slim: teamvoordeel!

Een contentkalender zorgt voor een betere samenwerking in het team. In de contentkalender zie je wat en wanneer moet gebeuren. Zo kun je met collega’s goed onderling taken afstemmen. Zo werk je efficiënter en effectiever.

Consistency = key

De consistentie in je (online) uitingen is belangrijk. Je biedt hiermee je doelgroep een boeiende ervaring waardoor ze blijven terugkomen voor meer. Bied je je doelgroep geen consistente stroom aan content? Dan zullen klanten minder vertrouwen in je bedrijf hebben. Daarnaast is de identiteit van jouw bedrijf onduidelijk en heb je een slechtere band met je klant. Kortom, consistency is key.

Contentkalender - verbeter de effectiviteit van je team

Wat zit er in een contentkalender?

In een contentkalender vind je meestal de volgende elementen:

 • Onderwerp. Waar gaat de content over?
 • Titel. Wat is de titel van de content?
 • Datum. Wanneer moet de content af zijn en wanneer wordt deze gepubliceerd?
 • Doelgroep.Voor wie maak je de content?
 • Zoekwoorden. Op welke zoekwoorden wil je gevonden worden?
 • Call to Action. Wat wil je dat de lezer gaat doen na het bekijken van de content?
 • Auteur. Wie is verantwoordelijk voor het maken van de content?
 • Status. Wat is de huidige status van de content?
 • Opmerkingen. Zijn er opmerking of informatie over de inhoud?

Ontdek hoe een contentkalender eruitziet.

ebook - maak je content verleidelijk - thumb

Laat jouw content schitteren

Je gaat aan de slag met een Contentkalender. Top! Vergeet niet om goed na te denken over de opmaak van je content. Verleid potentiële klanten met aantrekkelijke en frisse content. Wij vertellen je hoe je jouw content laat schitteren in ons e-book over Verleidelijke Content.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stappenplan voor het maken van een contentkalender

Hoe maak je een goede contentkalender? Een contentkalender maken kan lastig zijn. Wij leggen het stap voor stap uit.

 1. Definieer je doelen. Wat wil je bereiken met contentmarketing? Door dit duidelijk te hebben maak je een kalender die aansluit bij je zakelijke doelstellingen.
 2. Bepaal de doelgroep. Als je weet wie je doelgroep is, kan je content maken die past bij het publiek en voldoet aan hun behoeften en interesses.
 3. Bepaal de content. Er zijn verschillende soorten content die je kunt inzetten. Denk aan blogberichten, video’s en berichten op social media.
 4. Plan onderwerpen en titels. Brainstorm over onderwerpen en titels als je weet welke content je wilt gaan inzetten. Creëer content die deze onderwerpen op een meeslepende en boeiende manier bij de doelgroep brengt.
 5. Plan de content in. Zorg voor voldoende tijd voor het plannen, maken en publiceren. Houd ook rekening met externe factoren zoals vakanties of (branche-)evenementen.
 6. Bewaak en pas de contentkalender aan. Houd bij hoe de content presteert en pas aan waar nodig. Door statistieken te gebruiken ontdek je wat goed werkt en wat niet.

Zo! Nu kan jij ook aan de slag met het maken van een contentkalender. Wanneer je het (te) druk hebt, kan het uitbesteden van een contentstrategie een uitkomst bieden.

Verwant aan contentkalender

Er komt nog veel meer kijken bij een contentmarketingstrategie dan alleen een contentkalender. In onze Marketing-WIKI leer je nieuwe termen. Handig! Leer bijvoorbeeld nog meer over content. Of ontdek bijvoorbeeld wat e-mail marketing voor jouw organisatie kan betekenen. Aansluitend op het onderwerp kan je je ook verdiepen in content marketing.

Waar begin je?

Beginnen aan contentmarketing is een uitdaging. Waar begin je? Wij helpen je met het opzetten van een contentmarketingstrategie. Vul het formulier in bel 085 -1301818.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
laptop-nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 7.800 ontvangers gingen je voor. Over Marketing, Teksten en Communicatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.