Maak je content slimmer
Engaging content. Inspiring! De term content wordt steeds vaker gebruikt. Maar wat is het precies? En hoe zet je het in?
Wat is content?
Content is synoniem voor inhoud op je website. Dit zijn tekst en afbeeldingen waarmee je jouw websites vindbaar maakt in Google via SEO. Maar ook teksten voor e-mails of teksten voor offline brochures vallen onder content. De term content marketing zie je vaak terug en betekent min of meer hetzelfde als copywriting. Boeiende teksten, inclusief storytelling, noem je engaging content.
Soorten en varianten in content
Content is wat copywriters en communicatiespecialisten maken en daarna plaatsen op een website, in blogs of op social media. Het tekstdoel hierbij is om mensen te infomeren, adviseren, instrueren, overtuigen, amuseren, overtuigen of inspireren.
- Webteksten
- Blogs
- Social media posts
- Video’s, vlogs
- Afbeeldingen
- Infographics
- Tabellen, grafieken
- CTA’s
- Links
- Banners
Content is eigenlijk alles wat je plaatst op een website, in blogs en op social media.

Wat is content marketing?
Content marketing kan (A) staan voor het uitvoeren van content of (B) voor het opzetten van een marketingcommunicatiestrategie via tekst. In dit laatste geval is deze strategie nodig om de communicatie binnen bedrijven te verbeteren. Maar meestal heeft content marketing te maken met tekst.
Wat doet een content marketeer?
Een content marketeer is de maker van content. Er is daarbij veel overlap met een copywriter, blogger en storyteller. De markteer kijkt goed naar het doel van de content: het moet iets met de ontvanger doen: zorgen dat klanten contact opnemen bijvoorbeeld.
Voorbeelden van de werkzaamheden van een content marketeer:
- Copywriting: web-tekst, e-mails, etc.
- Strategie ontwikkelen
- Contentkalender opstellen
- Zorgen voor verspreiding en rapportage

Ga zelf aan de slag met content
Download ons e-book Tekstschrijven voor websites. Leer alles over opbouw, stijl, SEO, webtekst-criteria, headers, tags, links, CTA’s en schrijf zelf goede teksten voor je websites en voor SEO.
Het CCC-model
Wie met content bezig is, moet ook het door Jan Renkema ontwikkelde CCC-model kennen. Dit model is opgezet om een tekst objectief te kunnen beoordelen. Het brengt je verder dan opmerkingen als: “Het leest niet lekker”, of ‘Ik vind het wel een prettige tekst”. Het model is uit te breiden met een criterium voor SEO.
- Soort
Waar plaats je jouw inhoud? In een e-mail? In een blog? Op de homepage? Of op een sub-pagina van je website?
- Inhoud
Wat staat er in jouw tekst? Wat verwerk je wel? En wat niet? Waar gaat je video over? Welke afbeelding kies je?
- Opbouw
Hoe bouw je jouw tekst op? Bij een verkooptekst via het AIDA-model bijvoorbeeld? Hoe pas je dit toe op video’s en infographics?
- Stijl
Schrijf je een levendig verhaal (story) of juist informatief? Schrijf je ‘u’ of ‘jij’? Zet je gebiedende of narratieve teksten in je knop (“Meld je aan” versus “Nu Aanmelden”)? - Presentatie
Gebruik je vette tekst? Plaats je extra Hoofdletters omdat die beter opvallen in webteksten? En hoe ga je om met leestekens? Een puntkomma leest op websites meestal niet lekker. - SEO
Is de tekst voldoende gericht op vindbaarheid in Google? Zijn naast content, ook de techniek, structuur en links in orde?
Content & SEO
Content en SEO gaan hand in hand. Ook al is jouw inhoud nog zo mooi en je schrijfstijl perfect, wanneer niemand jouw teksten ontdekt, maakt het niet uit hoe goed, spannend of overtuigend het is.
SEO gaat over het optimaliseren van je content/website voor zoekmachines. Door je content te optimaliseren voor SEO, wordt het getoond aan mensen die hier specifiek naar op zoek zijn.

Voorbeeld
Googelt iemand bijvoorbeeld ‘hondenvoer voor puppy’s’, en is er een pagina op jouw website geoptimaliseerd voor dit zoekwoord? Dan wordt deze pagina getoond in de zoekresultaten van Google. De persoon die op zoek is naar hondenvoer voor een puppy, komt op jouw website terecht, waar hij/zij het hondenvoer kan bestellen. Tenminste, in een ideaal scenario. Want zichtbaar worden in Google kost veel tijd, aandacht en kennis van SEO. Maar met veel aandacht is het mogelijk.
Klant centraal
Voor al jouw teksten en afbeeldingen moet de klant centraal staan. Het klinkt als een cliché. Maar toch gaat het ongelofelijk vaak fout. Copywriters schrijven té vaak over het eigen bedrijf, de eigen diensten of eigen producten. Maar dat is niet wat een klant wil horen.
Een goede content-marketeer kent de Value Proposition Canvas van Strategyzer. Het model leert hoe je de klant centraal zet. Door in te gaan op de problemen die een klant ervaart en doelen die de klant voor zichzelf wil realiseren. Zo bereik je de klant.
Versla de concurrentie
Content marketeers zijn de nieuwe tekstschrijvers. Kennis van SEO, online marketing, customer journey en experience design zijn onmisbaar om als tekstschrijver te kunnen overleven. Deze website van Proven Context, maar ook blogs van Frankwatching en Marketingfacts bieden je een onuitputtelijk bron van informatie om verder te komen.
Content marketeers zijn de nieuwe copywriters
Verwant aan content
In onze Marketing-WIKI behandelen we heel veel verwante onderwerpen: professionele websites, SEO, viral marketing en tekstschrijven. Hieronder staan extra relevante onderwerpen waarin je mogelijk ook geïnteresseerd bent.