Content tagging via zoekwoorden

Alles over Content

Engaging content, Content marketeer, Inspiring content. Ja, content is superhip. De term wordt steeds vaker gebruikt. Maar wat is content nou precies?

Wat is content?

Content staat meestal synoniem voor tekst. Tekst waarmee je websites vindbaar maakt in Google via SEO. Tekst voor e-mails. En zelfs teksten voor ‘ouderwetse’ brochures. Wie zo’n brochuretekst ontwikkelt, heet geen tekstschrijver maar content marketeer. Het tekstschrijven zelf heet content marketing. En boeiende inhoud? Die noem je engaging content.

Soorten content

Content is eigenlijk alles dat copywriters en communicatie-specialisten plaatsen op een website, in blogs en op social media. Het tekstdoel hierbij is om mensen te infomeren, adviseren, instrueren, overtuigen, amuseren, overtuigen of inspireren.

Zoals je ziet in de opsomming hieronder, heeft content marketing flinke overlap met online marketing en user experience.

 • Webteksten
 • Blogs
 • Social media posts
 • Video’s, vlogs
 • Afbeeldingen
 • Infographics
 • Tabellen, grafieken
 • Knoppen, links, banners

Marketing

De term content valt vaak samen met marketing: content marketing dus. Dit is eigenlijk weer synoniem voor marketingcommunicatie. Via content marketing leg je de strategische basis voor het verbeteren de communicatie van bedrijven. Bijvoorbeeld via websites of via gastblogs. De strategie beslaat meerdere maanden of zelfs jaren.

Het CCC-model

Wie met content bezig is, moet ook het door Jan Renkema ontwikkelde CCC-model kennen. Dit model is opgezet om een tekst objectief te kunnen beoordelen. Het brengt je verder dan opmerkingen als: “Het leest niet lekker”, of ‘Ik vind het wel een prettige tekst”. Het model is uit te breiden met een criterium voor SEO.

 • Soort
  Waar plaats je jouw content? In een e-mail? In een blog? Op de homepage? Of op een sub-pagina van je website?
 • Inhoud
  Wat staat er in jouw tekst? Wat verwerk je wel? En wat niet? Waar gaat je video over? Welke afbeelding kies je?
 • Opbouw
  Hoe bouw je jouw content op? Bij een verkooptekst via het AIDA-model bijvoorbeeld? Hoe pas je dit toe op video’s en infographics?
 • Stijl 
  Schrijf je een levendig verhaal (story) of gebruik je een informatief tekstdoel waarin je iets uitlegt? Schrijf je ‘u’ of ‘jij’? Zet je gebiedende of narratieve teksten in je knop (“Meld je aan” versus “Nu Aanmelden”)?
 • Presentatie
  Gebruik je vette tekst? Plaats je extra Hoofdletters omdat die beter opvallen in webteksten? En hoe ga je om met leestekens? Een puntkomma leest op websites meestal niet lekker.
 • SEO
  Is de tekst voldoende gericht op vindbaarheid in Google? Zijn naast content, ook de techniek, structuur en links in orde?
CCC Model Jan Renkema + SEO

Klant centraal

Zet je klant centraal. Het klinkt als een cliché. Maar het gaat ongelofelijk vaak fout in teksten. Coywriters schrijven té vaak over het eigen bedrijf, de eigen diensten of eigen producten. Maar dat is niet wat een klant wil horen.

Een goede content-marketeer kent de Value Proposition Canvas van Strategyzer. Het model leert hoe je de klant centraal zet. Door in te gaan op de problemen die een klant ervaart en doelen die de klant voor zichzelf wil realiseren. Zo bereik je de klant.

Versla de concurrentie

Content marketeers zijn de nieuwe tekstschrijvers. Kennis van SEO, online marketing, customer journey en experience design zijn onmisbaar om als tekstschrijver te kunnen overleven. Deze website van Proven Context, maar ook blogs van Frankwatching en Marketingfacts bieden je een onuitputtelijk bron van informatie om verder te komen.

Content marketeers zijn de nieuwe tekstschrijvers

Verwant aan content

In onze Marketing-WIKI behandelen we heel veel verwante onderwerpen: professionele websites, SEO, viral marketing en tekstschrijven. Hieronder staan extra relevante onderwerpen waarin je mogelijk ook geïnteresseerd bent.

Betere content nodig?

Als communicatiebureau hebben we ruime ervaring in SEO, content en copywriting. Laat je gegevens achter. Wij nemen contact met je op. Bellen kan via 085 1301818.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Elke maand praktische tips in Communicatie en Copywriting? Meld je aan voor de nieuwsbrief!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.