Alles over de Call-to-action

De call-to-action, is de trigger in je marketingactie. Een goede call-to-action zet websitebezoekers aan tot actie. Lees meer over effectieve call-to-actions.

Wat is een call-to-action?

Call-to-actions zijn vrij vertaald ‘aansporingen om actie te ondernemen’. Een call-to-action (of CTA) is de tekst in een knop, de tekst net boven een knop, of de tekst bij een webformulier. Enkele call-to-action’s zijn:

 • Lees meer
 • Nu bestellen
 • Like ons bericht
 • Ontvang nu 10% korting

Het doel van een call-to-action

Mensen hebben vaak een duwtje in de rug nodig om tot actie over te gaan. Ze zoeken de juiste richting. Nobelprijswinnaar Richard Thaler heeft er een boek over geschreven: Nudge. Zonder dat duwtje blijven mensen zoeken naar informatie of gaan ze simpelweg wat anders doen.

Via een call-to-action geef je mensen een zetje. De call-to-action is de digitale versie van de verkoper die zegt: “Zullen we deze maar doen?”

De call-to-action is de digitale versie van de verkoper die zegt: “Zullen we deze maar doen?”

Voorbeelden call-to-actions

1. Google 

Een call-to-action die we waarschijnlijk allemaal dagelijks wel gebruiken: de ‘Google zoeken’ knop. Dit is een simpele, rechttoe rechtaan knop. Hij stuurt bezoekers niet aan om iets te kopen, contact op te nemen of iets te liken. Maar gewoon: zoek op Google.

2. Pathé Thuis

Wie de website van Pathé Thuis bezoekt, krijgt direct één heel duidelijke keuze voorgeschoteld: gratis aanmelden. Deze felle call-to-action springt eruit op de lichtgrijze achtergrond. Over kleurgebruik, lees je verderop in deze blog meer.

 

3. Proven Context

Ook onze eigen homepage kent niet één maar twee call-to-actions: bekijk onze diensten én contact. Zijn bezoekers benieuwd naar onze dienstverlening? Dan klikken ze op de grote call-to-action knop. Willen ze direct contact opnemen (dit gebeurt minder vaak), dan kunnen ze rechtsboven terecht.

4. ANWB

ANWB wil websitebezoekers in bepaalde maanden prominent wijzen op hun vakantiedeals.

Waarom is een call-to-action belangrijk?

Je wilt dat bezoekers van jouw website of lezers van jouw e-mail actie ondernemen. Dat is waar marketing over gaat. Zonder die acties kopen mensen niks, ontvang je geen leads en dan verdien je geen geld.

Call-to-actions zijn daarnaast belangrijk voor jouw ranking positie (SERP) in zoekmachines zoals Google. Een klik op een call-to-action ziet Google namelijk als een doorklik op jouw website. En hoe meer doorkliks, hoe relevanter Google jouw website vindt, wat de positie in Google ten goede komt.

Onze contentspecialisten overtuigen jouw websitebezoekers met krachtige call-to-actions.

Zo maak je een goede call-to-action

De call-to-action is onderdeel van een bewezen model waarmee je commerciële teksten leert schrijven: het AIDA-model. Dit model laat je op een snelle manier een customer journey ervaren. Een beknopte uitleg over AIDA en de call-to-action vind je hieronder.

 • Attention
  Jouw bericht moet worden gezien. Daarvoor gebruik je headers in e-mails in, koppen in Adwords, of kleurige, knipperende banners. Zonder aandacht is er niemand die je ziet.
 • Interest
  Nu je de aandacht hebt, kun je informatie gaan geven over jouw onderwerp, thema of aanbieding.
 • Desire
  De bezoeker weet nu waarover het gaat maar is misschien nog niet overtuigd. In deze stap overtuig je jouw bezoeker waarom specifiek jouw dienst of product geschikt is om het ‘probleem’ van de bezoeker op te lossen. Het is dus tijd om je verhaal te verkopen.
 • Action
  Dit is de call-to-action. Je verhaal is duidelijk. Je bezoeker is overtuigd. Nu moet je hem aansporen tot actie over te gaan. Geef hem of haar de laatste duw en vertel waar jouw product verkrijgbaar is of hoe je bezoeker een lead achter kan laten.
Poster 115 communicatiemiddelen-thumb

115 manieren om jouw klant te bereiken

Er zijn maar liefst 115 verschillende communicatiemiddelen. Welke past bij jou? Bekijk hét totaaloverzicht, inclusief duidelijke voorbeelden.

4 concrete tips

 1. Kies een goede plek 
  Plaats de call-to-action op een logische plek op de pagina, waar deze opvalt. Drie bekende plekken zijn: boven in beeld (in de menu-balk), op de bovenste helft van de pagina (ook wel above the fold genoemd) en onderaan de pagina.
 2. Kies een opvallende kleur 
  Geef de call-to-action een opvallende kleur mee. Kies een kleur die aansluit bij het design van de website, maar die er wel uitspringt. Denk aan een oranje button op een overwegend grijze of blauwe website. Via Adobe Kleurenwiel vind je kleuren die goed bij elkaar passen.
 3. Kies een duidelijke doel
  Bepaal wat de websitebezoeker moet doen. Een product bestellen? Meer informatie lezen over het product? Contact opnemen? Kies het juiste doel en pas hier je call-to-actions op aan. Zo stuur je de websitebezoeker de juiste kant op.
 4. Houd het kort, krachtig en triggerend 
  Als je een call-to-action hebt, moeten bezoekers er óók op klikken. Houd de tekst op de knop daarom kort, concreet en triggerend. Dit doe je bijvoorbeeld door de woorden ‘nu’ en ‘snel’ te gebruiken.

Versla de concurrentie met call-to-actions

Je concurrent verslaan op het gebied van call-to-actions is vooral een kwestie van veel A-B-testen. Je laat dan niet alleen je concurrentie achter je, maar je test ook je eigen (soms verkeerde) aannames. “Klik hier”, “Lees meer”, “Koop nu”, “Meer info”. Welke van deze teksten zet je op jouw knop? Dit ontdek je alleen door te testen.

Build, Measure, Learn. Eric Ries schreef er zijn boek The Lean Startup over.

Verwant aan call-to-actions

De call-to-action is maar een klein onderdeel in jouw strategie omtrent digital marketing. De content op je website, de user experience van jouw site, of jouw manier waarop je e-mailmarketing toepast, spelen ook een rol. Bekijk daarom onze Marketing-WIKI voor meer kennis. Of lees één van de onderstaande onderwerpen, verwant aan call-to-actions.

laptop-nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 7.800 ontvangers gingen je voor. Over Marketing, Teksten en Communicatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.