Call-to-action

De call-to-action, is de trigger in je marketingactie. Een goede call-to-action brengt mensen in beweging. Lees meer over effectieve call-to-actions.

Wat is een call-to-action?

Call-to-actions zijn vrij vertaald ‘aansporingen om actie te ondernemen’. Een call-to-action (of CTA) is de tekst in een knop, de tekst net boven een knop, of de tekst bij een webformulier. Enkele call-to-action’s zijn:

 • Lees meer
 • Nu bestellen
 • Like ons bericht
 • Ontvang nu 10% korting

Het doel van een call-to-action

Mensen hebben vaak een duwtje in de rug nodig om tot actie over te gaan. Ze zoeken de juiste richting. Nobelprijswinnaar Richard Thaler heeft er een boek over geschreven: Nudge. Zonder dat duwtje blijven mensen zoeken naar informatie of gaan ze simpelweg wat anders doen. Via een call-to-action geef je mensen een zetje. De call-to-action is de digitale versie van de verkoper die zegt: “Zullen we deze maar doen?”

Waarom is een call-to-action belangrijk?

Je wilt dat bezoekers van jouw website of lezers van jouw e-mail actie ondernemen. Dat is waar marketing over gaat. Zonder die acties kopen mensen niks, ontvang je geen leads en dan verdien je geen geld. Call-to-actions zijn daarnaast belangrijk voor jouw ranking positie (SERP) in zoekmachines zoals Google.

Zo maak je een goede call-to-action

De call-to-action is onderdeel van een bewezen model waarmee je commerciële teksten leert schrijven: het AIDA-model. Dit model laat je op een snelle manier een customer journey ervaren. Een beknopte uitleg over AIDA en de call-to-action vind je hieronder.

 • Attention
  Jouw bericht moet worden gezien. Daarvoor gebruik je headers in e-mails in, koppen in Adwords, of kleurige, knipperende banners. Zonder aandacht is er niemand die je ziet.
 • Interest
  Nu je de aandacht hebt, kun je informatie gaan geven over jouw onderwerp, thema of aanbieding.
 • Desire
  De bezoeker weet nu waarover het gaat maar is misschien nog niet overtuigd. In deze stap overtuig je jouw bezoeker waarom specifiek jouw dienst of product geschikt is om het ‘probleem’ van de bezoeker op te lossen. Het is dus tijd om je verhaal te verkopen.
 • Action
  Dit is de call-to-action. Je verhaal is duidelijk. Je bezoeker is overtuigd. Nu moet je hem aansporen tot actie over te gaan. Geef hem of haar de laatste duw en vertel waar jouw product verkrijgbaar is of hoe je bezoeker een lead achter kan laten.

Versla de concurrentie met call-to-actions

Je concurrent verslaan op het gebied van call-to-actions is vooral een kwestie van veel A-B-testen. Je laat dan niet alleen je concurrentie achter je, maar je test ook je eigen (soms verkeerde) aannames. “Klik hier”, “Lees meer”, “Koop nu”, “Meer info”. Welke van deze teksten zet je op jouw knop? Dit ontdek je alleen door te testen. Build, Measure, Learn. Eric Ries schreef er zijn boek The Lean Startup over.

Verwant aan call-to-actions

De call-to-action is maar een klein onderdeel in jouw strategie omtrent digital marketing. De content op je website, de user experience van jouw site, of jouw manier waarop je e-mailmarketing toepast, spelen ook een rol. Bekijk daarom onze Marketing-WIKI voor meer kennis. Of lees één van de onderstaande onderwerpen, verwant aan call-to-actions.

Overtuig die lezers.

We hebben 15 jaar ervaring. Laat je gegevens achter. Dan nemen wij contact met je op. Bellen kan via 085 1301818.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Elke maand praktische tips in Communicatie en Copywriting? Meld je aan voor de nieuwsbrief!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.