Alles over Bouncepercentage

Het bouncepercentage, in het Engels bounce rate, is het percentage websitebezoekers dat niet meer dan één pagina van jouw website bezoekt.

Wat is een bouncepercentage?

Het bouncepercentage geeft weer hoeveel procent van je paginabezoekers na één pagina, de website direct verlaat. Bezoekers sluiten hun browser, gaan terug naar de vorige pagina of typen een andere link in. In Google Analytics wordt het percentage ook wel bounce rate genoemd.

Al deze bezoekers ‘bouncen’ weer weg van de website, vandaar de naam bouncepercentage. Google Analytics berekent dit percentage door het aantal bezoekers dat slechts één pagina bekijkt te delen door het totaal aantal bezoekers van de pagina.

Wat kun je met dit percentage?

Het bouncepercentage in Google Anlytics geeft aan hoe succesvol jouw pagina is in het verleiden van de bezoeker. Je wilt dat die bezoeker meer pagina’s gaat bekijken. Vaak geldt daarom: hoe lager het percentage, hoe beter. Je wilt namelijk dat bezoekers zoveel zo veel mogelijk doorklikken. Een hoog percentage kan daarom betekenen dat de pagina niet genoeg biedt.

Enkele redenen om af te haken kunnen zijn:

  • De website laadtijd is niet goed
  • Je hebt niet genoeg links (zie linkbuiding)
  • De pagina wordt mobiel niet goed weergegeven
  • De pagina is niet aantrekkelijk

Wat is een goed bouncepercentage?

Wat een goed bouncepercentage is in Analytics? Dat is een lastige vraag. Zelfs onder online marketeers bestaat er een discussie over het ideale percentage.

Het percentage hangt sterk af van het type website (blog of webshop) en van de branche van het bedrijf. Zo ligt de bounce rate van NOS.nl hoger dan bijvoorbeeld van auto.nl. Dat komt omdat het doel van het bezoek anders is.

Maar dan toch wat cijfers. Het percentage van websites ligt meestal tussen de 26% en 70% ligt. Gemiddeld is dit zo’n 40%-60%. Ligt jouw percentage hoger? Dan is het tijd om aan de slag te gaan.

Een hoog percentage, wat nu?

Ga bij een hoog bouncepercentage na waarom de pagina er niet in slaagt om de aandacht van de bezoeker vast te houden. Misschien is één de eerdergenoemde de boosdoener. Door de pagina waar nodig aan te passen, kun je het bouncepercentage verlagen en worden bezoekers potentiële klanten in plaats van gemiste kansen.

 

Het bouncepercentage geeft weer hoeveel procent van je paginabezoekers na het bekijken van één pagina de website direct verlaat.

Bouncepercentage 100%

Is je bouncepercentage in Google Analytics 100%? Dat is in sommige gevallen compleet normaal. Wanneer jouw website bijvoorbeeld maar één pagina bevat. Mensen kunnen dan tenslotte niet doorklikken naar een andere pagina, dus bezoeken ze standaard maar één pagina.

“Verlaag je bounce rate. Zo worden bezoekers potentiële klanten in plaats van gemiste kansen.”

Bouncepercentage vs exit rate

Laat je tot slot niet in de war brengen door een andere ‘rate’, namelijk de exit rate. Dit is weer iets anders dan de bounce rate. Waar de bounce rate aangeeft hoeveel bezoekers afhaken na het zien van één pagina, geeft de exit rate aan hoeveel procent van de bezoekers afhaakt na het zien van elke willekeurige pagina. Dus ook van de tweede, de derde of de vijftigste.

Voorbeeld exit rate

Bijvoorbeeld. Je hebt al verschillende pagina’s van een kledingwebshop bekeken, maar denkt bij het betalen ineens aan je uitpuilende kledingkast. Je besluit dat je al genoeg kleding hebt en klikt de website weg. De exit rate van de betalingspagina geeft dan het percentage websitebezoekers weer dat specifiek na het zien van de betaalpagina de pagina heeft gesloten.

Verwant aan bouncepercentage

De bounce rate of het bounce percentage is een handig meetinstrument in Google Analytics om te controleren of je websitebezoekers genoeg stimuleert om door te klikken. Dit is een belangrijk onderdeel in jouw digitale marketing strategie. Bekijk ook begrippen uit onze Marketing WIKI die verwant zijn aan bounce rate.

laptop-nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 7.800 ontvangers gingen je voor. Over Marketing, Teksten en Communicatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.