Alles over de A-B-test

Via een A-B-test ontdek je welke variant van een app, website of e-mail beter werkt. Leer hoe je via A-B-tests meer bezoeken, clicks en conversie genereert.

Wat is een A-B-test?

Een A-B-test is een eenvoudige en toegankelijke manier om onderzoek te doen. Met een A-B-test zet je meerdere varianten van een website, e-mail of actiepagina op een rij. Je kunt een A-B-test overigens ook traditioneel inzetten voor een folder, brief of envelop. Zolang je maar genoeg feedback krijg om één van de testvarianten als ‘winnaar’ aan te wijzen.

Zo werkt een A-B-test

Je voert een A-B-test niet ad-hoc en eenmalig uit. Professionele organisaties testen doorlopend varianten ten opzichte van elkaar. Facebook voert meer dan duizend A-B-tests op één dag uit. Google ook. Ook Bol.com, Amazon en Coolblue testen aan één stuk door. Het doel: de ultieme ervaring bieden aan bezoekers, méér verkopen realiseren, bezoekers richting de juiste informatie sturen of je social platform zo verslavend mogelijk maken.

Zo werkt een A-B-test: de voorwaarden

Een A-B-test uitvoeren is een moderne manier van onderzoek doen. Bij zo’n onderzoek gelden voorwaarden. Een belangrijke voorwaarde is bijvoorbeeld dat je voldoende data hebt (zie ook big data). Een aantal andere voorwaarden vind je hieronder.

  • Doe bij voorkeur één A-B-test tegelijk op één plek in je website of e-mail.
  • Doe je toch twee testen, let er dan op dat je hierdoor 2 x 2 = 4 varianten creëert.
  • Zorg dat je voldoende data hebt om conclusies te kunnen trekken.
  • Bepaal een redelijke einddatum voor je test.
  • Pas op voor externe invloeden, zoals seizoensinvloeden of evenementen.
  • Selecteer een A-B-testtool die bij jouw organisatie past.
  • Bundel je resultaten. A-B-tests vormen één grote puzzel.

Voorbeeld A-B-test: de campagne van Obama

In 2012 testte het campagneteam van de homepage-banner van een campagne. Er werden drie varianten foto’s en drie varianten call-to-actions gebruikt.

Fotovarianten

  • Obama als visionair
  • Obama als gezinsman
  • Obama neutraal

Varianten CTA’s

  • JOIN US NOW
  • LEARN MORE
  • SIGN UP

In het totaal concurreerden dus 3 x 3 = 9 varianten met elkaar. De neutrale foto met de CTA “SIGN UP” was het uitgangspunt. Maar dat werd niet de winnaar. De A-B-test wees de foto van Obama als familieman aan als winnaar, met “LEARN MORE” als CTA. De winnende combinatie zorgde voor 40% verbetering in conversie en aandacht. Omgerekend leverde dit $60 miljoen dollar extra funding op.

 

Vóór A-B-test

Ná A-B-test

Versla je concurrent via A-B-tests

Beter worden dan je concurrent is eenvoudig: test en pas aan. “Build, Measure, Learn” zoals Eric Ries het zegt in zijn boek The Lean Startup. Op ‘gevoel’ beslissingen maken mag alleen wanneer testen geen optie is. Schrijf je een blog, dan is A-B-testen lastig. Je kunt dan hooguit de titel variëren (dit is overigens iets dat NOS.nl doorlopend doet).

Zo weet je dat het werkt

Wanneer ben je klaar met A-B-testen? Als je na veel opeenvolgende tests merkt dat één variant van uit de test steeds weer beter scoort dan de andere. Een groene knop op jouw website wint het bijvoorbeeld steeds weer van de blauwe. Je hebt daarmee je bewijs om deze groene knop in je User Interface (UI) door te voeren. Je creëert daarmee ruimte om weer iets anders te gaan testen.

Verwant aan A-B-tests

A-B-tests zijn niet meer weg te denken uit de huidige internetomgeving. Big data biedt de mogelijkheid om continu testen uit te voeren. Hiermee kun je jouw e-mails, content, marketingacties en je website-design optimaliseren. Bekijk ook andere aan A-B-test verwante onderwerpen in de Marketing-WIKI. Of bekijk één van de verwante onderwerpen hieronder.

laptop-nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 7.800 ontvangers gingen je voor. Over Marketing, Teksten en Communicatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.