Onze cookies zorgen voor gebruiksgemak en analyseren websitegedrag. Lees meer.

Ik begrijp het

Marketingcommunicatiemiddelen - Bekijk het totaaloverzicht

Marketingcommunicatiemiddelen. Wat zijn het?

Om jouw doelgroep te bereiken zet je Marketingcommunicatie in. Post, Televisie, Adwords, E-mailings. Noem maar op. Niet los uiteraard. Marketingcommunicatiemiddelen zijn onderdeel van een geïntegreerde marketingcommunicatie-strategie of je marketingcommunicatie-plan.

Download de Infographic - Totaaloverzicht Marketingcommunicatie 

Traditionele Marketingcommunicatiemiddelen

 • Radio, Televisie, Outdoor en Advertenties
  Bij grote organisatie worden deze communicatiemiddelen ook wel Above The Line genoemd. Deze middelen zijn duur en worden vaak ingezet om te bouwen aan naamsbekendheid en imago. Er wordt vaak op hoger niveau in de organisatie beslist over de inzet. Dat hogere niveau verklaart de term Above 'The Line'. Ook deze traditionele middelen worden steeds digitaler.

  • Televisie v.s Netflix v.s. Youtube
  • Radio v.s Spotify
  • Advertenties v.s. Adwords

 • Sponsoring
  Bij sponsoring verbind je jouw merk aan een persoon, een voetbalclub, goed doel of een prijs. Sponsoring draagt bij aan je naamsbekendheid en imago. Sponsoring is niet geschikt om snel de verkopen mee te stimuleren.

 • Events
  Je kunt als bedrijf een evenement sponsoren, adopteren of organiseren. Een zakelijke beurs. Een Cabaret-prijs of een Racing event. Ook deze vorm van marketingcommunicatie draagt bij aan imago en naamsbekendheid, en is niet geschikt voor directe sales.

 • P.R. (Public Relations)
  Bij P.R. zoek je zelf de publiciteit op of kom je in de publiciteit terecht. P.R. op eigen initiatief valt onder de Marketingcommunicatie-middelen. Free Publicity wordt dit ook wel genoemd. Je publiceert dan eigen onderzoek, een trend of opinie. Of je mengt je in een openbare discussie. 

 • Persoonlijke promotie
  Je kent ze wel. De enthousiaste verkopers met bedrijfsjassen. Ze komen langs aan de deur, staan bij NS-stations of midden in de winkelstraat. Meestal promoten ze een krant, een goed doel of een telefoonmaatschappij. Bij persoonlijke verkoop gaat het primair om het stimuleren van verkoop. Maar persoonlijke verkoop is ook een promotiemiddel. Het vergroot de naamsbekendheid.

 • Mailing per post
  Post. Het bestaat nog. En het is een zinvol Marketingcommunicatie-middel. Post is namelijk gepersonaliseerd, en mag je - in principe - gewoon ongevraagd toesturen. Dit is bij e-mailmarketing strikt verboden. Daarom biedt post kansen. Omdat de hoeveelheid post die we tegenwoordig ontvangen klein is, valt jouw postmailing extra op. Post is wel een duur marketingcommunicatiemiddel, met name door de porto.
Tekstschrijver_Copywriter_SEO_Content_Proven_Context

Proven Context & Marketingcommunicatie

 • Bepaling KPI's
 • Campagneontwikkeling
 • Opzetten concepten
 • Aansturing bureaus
 • Resultaatanalyse
NEEM CONTACT OP

Digitale marketingcommunicatiemiddelen

 • Digitaal Adverteren: SEA, Affiliates en Display Advertising
  Online Marketing of Google Advertising lijkt als marketingcommunicatiemiddel op traditioneel adverteren, met als groot verschil dat je conversies snel kunt realiseren en doormeten. Bovendien kun je advertenties personaliseren via Big Data en Marketing Automation.

  Het goed inrichten van Digitale Marketingcommunicatie-advertenties wordt gedaan door een Online Marketeer of een Online Marketingbureau. Google biedt "Academy for Ads" aan waarmee je gecertificeerd Google Advertising verkoper kunt worden.

  • SEA (Search Engine Advertising)= adverteren bij Google of Bing.
  • Via Affiliates worden jouw producten in verkoopkanalen van andere websites opgenomen.
  • Met Display Advertising adverteer je op websites bij anderen. 

 • SEO / Content Marketing
  SEO gaat over gevonden worden in Google. SEO (Search Engine Optimization of Zoekmachine Optimalisatie) lijkt op de traditionele situatie waarin klanten jouw winkel moeten vinden in een stad. Je wilt dat klanten jouw winkel ontdekken. Bij SEO gaat het dan om jouw online winkel. De Content Marketeer zorgt dat Google en andere zoekmachines jouw website vinden. Wil je hier meer over leren, download dan de gratis Whitepaper SEO Content Marketing.

 • Social Media
  Jouw merk kan bekend worden via Social Media. Social Media zijn het totaal van Facebook, Instagram, Twitter, Youtube, Pinterest, LinkedIn, etc. Voor Social Media Marketing heb je eerst mensen nodig die jouw bedrijf willen volgen. Ook moet je content creëren die 'iets' met deze mensen doet. Engaging Content heet dat.

  Wat je op Social Media plaatst, hangt af van wat je te vertellen hebt. Het hangt dus af van jouw Marketing-Communicatieboodschap.  Dat kan een blog zijn, een post van iemand anders, een vlog, een filmpje of een presentatie. De vorm maakt niet uit. Als het maar bijdraagt aan jouw KPI's

  Social Media kunnen zowel organisch als commercieel worden ingezet. Je kunt posts ‘gewoon’ plaatsen, je kunt post 'promoten' of je start een advertentiecampagne voor posts. In de eerste situatie (plaatsen) hoort Social meer bij Content Marketing. In het tweede situatie (promoten of adverteren) bij Online Marketing.

 • Gastblogs
  Door Content te creëren op of voor de website van anderen, kun je jouw merk onder de aandacht brengen. Dit is een vorm van Online Branding en Naamsbekendheid. Jouw merk, dienst of product kan bekend worden via Social Media, zoals Facebook, Twitter, YouTube.
bannerfoto_olaf_geysendorpher

Proven Context helpt bedrijven met

 • Tekstschrijven
 • Zoekmachine Optimalisatie
 • Content Marketing
 • Marketingcommunicatie
 • E-mailmarketing
NEEM CONTACT OP

Marketingcommunicatiemiddelen: digitaal of traditioneel

Marketingcommunicatie-middelen is een term die stamt uit het oude marketingdenken. Uit de tijd dat Online Marketing en Digital Marketing nog bijna geen een rol speelden. Die oude Marketingcommunicatie-middelen bestaan nog steeds. Maar er zijn veel moderne bijgekomen.

Middelen in het marketingcommunicatieplan

De Marketingcommunicatie-middelen die jij inzet voor een campagne hangen volledig af van de het doel, de doelgroep, de planning en het budget dat hoort bij een Marketingcommunicatie-campagne. Deze onderdelen zitten verankerd in jouw Marketing-Communicatieplan.

Verwant aan Marketingcommunicatiemiddelen?

De vraag: "Wat zijn Marketing-Communicatiemiddelen" is nu beantwoord. Het totaaloverzicht op deze pagina is echter niet compleet. Zeker digitaal komen er steeds nieuwe communicatiemiddelen. Binnen Marketing-Communicatie is een gouden regel: bijblijven en de actualiteit bewaken.

Olaf_Directeur_Proven Context_vrijstaand
Neem contact op

Perfecte webteksten. Een campage voor meer leads. Een hogere positie in Google. Wij gaan aan de slag. Laat je gegevens achter of bel 085 1301818.