Build, Measure, Learn. Met deze theorie zette Eric Ries de innovatiewereld via zijn boek The Lean Startup op z'n kop. Vernieuwend: ja. Lekker leesbaar: nee.
Voor de Haagse Hogeschool heb ik een Minor Ondernemerschap opgezet op basis van de Lean Startup-methode van Eric Ries. Ik heb me verdiept in Build, Measure, Learn-methode die hij hanteert. Die methode is essentieel om als startup via een MVP snel te weten waar je aan toe bent. Interessant dus, maar dramatisch slecht opgeschreven.
The Lean Startup is een boek van Eric Ries over hoe je innovaties snel en met grotere kans op succes kunt doorvoeren. Het boek, alsmede de Lean Startup Theorie, richt zich op het zo snel mogelijk opzetten van een MVP, een Minimal Viable Product, waarna je dit product test, de resultaten analyseert, aanpassingen doorvoert, en opnieuw test. In The Lean Startup mixt Eric Ries deze theorie in detail, met vele praktijkvoorbeelden.
Een van de grondbeginselen van Build, Measure, Learn is om de tijd die het ontwikkelen van een product kost, zo kort mogelijk te houden. Een startup moet binnen enkele maanden de eerste versie van een hebben staan. Het is dan niet perfect, maar goed genoeg om te testen. En bovendien is het betaalbaar. Duur durfkapitaal is nog niet nodig. Eric Ries beschrijft ook manieren om als startup vertrouwen te krijgen. Onder andere via Leaps of Faith waarmee je investeringskapitaal kunt ophalen.
Uitgelicht
Op pagina 75 van The Lean Startup spreekt Eric Ries over een lokale Indiase wasservice. De was werd India bij 93% van de mensen gedaan via een systeem waarbij de was uit handen werd gegeven, deze vervolgens handmatig werd gewassen, en uiteindelijk na een dag of tien terugkwam. Min of meer schoon.
Initiaitefnemer Akshay Mehra richtte Village Laundry Services op. De ondernemer plaatste wasmachines op vrachtwagens. De wasmachine was er voor de show. Mensen konden hun was afgeven en kregen die was einde dag terug. Maar dat deden de mensen niet. Ze waren bang dat hun wasgoed werd gestolen. In een latere variant werd de was ter plekke gewassen. De wasmachine stond bovendien niet meer op een vrachtwagen maar in een lokaal kraampje. Inmiddels is VLS een goed draaiende onderneming.
De structuur, stijl en opbouw van het boek Lean Startup is zo dramatisch dat ik er een hele paragraaf aan wijdt. Qua leesbaarheid is er maar één conclusie mogelijk: Eric Ries heeft de Build (Write), Measure, Learn voor zijn eigen boek niet toegepast. Zonde, want hierdoor komt de oprecht nuttige inhoud zeer slecht tot z'n recht.
The Lean Startup van Eric Ries heeft een compleet nieuw licht geschenen op de manier waarop bedrijven innoveren. Het scoort dus een bijna maximale score op de mate van vernieuwing. Anderzijds is het zeer slecht leesbaar. En dat blijft bij een boek nog altijd een vereiste.
Pluspunten
Minpunten
Het boek The Lean Startup van Eric Ries krijgt een 7,0 als beoordeling. Het oordeel op leesbaarheid zou eigenlijk een 2 moeten zijn, maar een eindcijfer lager dan een 7,0 doet geen recht aan de inhoud.
Je kunt het boek The lean Startup van Eric Ries eventueel kopen via de links hieronder.