Onze cookies zorgen voor gebruiksgemak en analyseren websitegedrag. Lees meer.

Ik begrijp het

The Art of Thinking Clearly - Rolf Dobelli - Score 6.8

In zijn boek The Art of Thinking Clearly zet Rolf Dobelli helder en bondig de 100 meest voorkomende denkfouten (biases) op een rij.

Nobelprijswinnaars Daniël Kahneman en Richard Thaler hebben aangetoond dat we verre van rationeel denken. De meeste beslissingen maken we op gevoel. En dat gevoel maakt fouten. Rolf Dobelli zet in zijn boek The Art of Thinking Clearly de belangrijkste van deze fouten (biases) op een rij.

Beschrijving The Art of Thinking Clearly

Rolf Dobelli, de auteur van het boek The Art of Thinking Clearly, kwam er stukje voor stukje achter. Hij merkte steeds vaker dat mensen veel van hun beslissingen op gevoel namen. Na overleg met diverse hoogleraren ontdekte Dobelli dat er 'namen' bestonden voor die menselijke denkfouten. Uiteindelijk besloot hij een lijst op te stellen met al die denkfouten op een rij, inclusief aansprekende voorbeelden. Uiteindelijk is hier zijn boek The Art of Thinking Clearly uit voortgekomen. 

100 fouten op een rij

The Art of Thinking Clearly beschrijft 100 van die fouten, ook wel biases en heuristieken genoemd. Is het daarmee een compleet overzicht? Nee. Zo bestaat er bijvoorbeeld de Cognitive Bias Cheet Sheet waarin zo'n 190 denkfouten worden opgesomd en worden gecategoriseerd. Echter, die denkfouten verwijzen naar Wikipedia-pagina's en dat leest niet altijd even lekker. Het boek van Dobelli doet dat wel. Het leest lekker weg. 

Tegelijkertijd voelt het boek ook wel echt als een opsomming. Er is geen samenhang. En heel erg diep gaat een onderwerp niet. Elke denkfout wordt in zo'n drie tot vier kleine pagina's beschreven. De onderzoeken die de basis vormen van de denkfout, worden in slechts een paar regels uitgelegd. Het bondige overzicht vormt daarmee tegelijkertijd een kritiekpunt. 

Uitgelicht

Een van de 100 denkfouten die Dobelli uitlicht, is de fundamental attribution error. Deze fout zorgt ervoor dat we ons heel veel richten op mensen en weinig op situaties. Pieter Zwart is een hele goede ondernemer, Jürgen Klopp een hele goede trainer en Napoleon was een superstrateeg. Succes en visie dichten we toe aan mensen. Terwijl héél vaak de context, de omgeving, het moment of de situatie een veel grotere rol speelt.

Pagina 109 van The Art of Thinking Clearly zegt hierover het volgende: "We are so obessed with our fellow-humans, that we spend 90 percent of our time thinking about other people and dedicate just 10 percent to assessing other factors and contexts". 

Conclusie The Art of Thinking Clearly

The Art of Thinking Clearly van Rolf Dobelli is een handig boekje voor Marketeers of Communicatie-experts die snel een overzicht willen hebben van ons onbewuste gedrag. Voor mensen die het onbewuste gedrag echt willen doorgronden, zijn er betere alternatieven, zoals bijvoorbeeld Ons Feilbare Denken / Thinking Fast and Slow van Daniel Kahneman.

Pluspunten

  • Theorie helder en beknopt uitgelegd
  • Veel denkfouten op een rij
  • Handig voor 'even 10 minuten' wat lezen


Minpunten

  • De uitleg blijft veelal oppervlakkig 
  • Samenhang ontbreekt
  • Het doel ontbreekt. Wat kun je met deze informatie?

Eindscore The Art of Thinking Clearly

Het boek The Art of Thinking Clearly van Rolf Dobelli krijgt van ons een 6,8 als beoordeling.

Boek The Art of Thinking Clearly

Je kunt het boek The Art of Thinking Clearly van Rolf Dobelli eventueel kopen via de links hieronder.


Bekijk bij Bol.com

The Art of Thinking Clearly

 


Bekijk bij Managementboek.nl 

The Art of Thinking Clearly