Everybody Lies - Seth Stephens Davidowitz Score 8.4
Everybody Lies is een smeuïg boek over big data. Seth Stephens Davidowitz toont via data de kant van onszelf die we liever verborgen houden.

Marketeers kunnen niet meer zonder data-specialisten. Big data weergeeft waarop we zoeken in Google, waarop we klikken in e-mailings en welke YouTube-video’s we bekijken. Seth Stephens Davidowitz toont met zijn boek Everybody Lies de werkelijke menselijke aard. Via data van Google, Facebook, maar ook pornosite Pornhub, toont hij wat we zoeken en wat dat zegt over onszelf. Everybody Lies is nuttig, pikant en ook wel een beetje eng.
Beschrijving Everybody Lies
De titel Everybody Lies klinkt negatief. Maar negatief is dit boek helemaal niet. Everybody Lies is een geslaagde combinatie van een studieboek, een boek dat ‘nerd-data’ op een gemakkelijke manier uitlegt en een tabloid met gemakkelijk verteerbare hapsnapdata over onszelf. Seth Stephens Davidowitz maakt met zijn boek duidelijk dat we niet meer om big data heen kunnen. Hij zoomt in op de positieve aspecten van big data en de gevaren ervan.
Big Data volgens Seth Stephens – Davidowitz
De uitleg over big data binnen het onderdeel Marketing WIKI van deze website is grotendeels gebaseerd op de uitleg die Seth Stephens Davidowitz geeft. Big data is in ieder geval niet ‘zoveel mogelijk’ data. Big data is precies genoeg data om analyses te kunnen doen, trends te kunnen ontdekken of conclusies te kunnen trekken.

Eerlijke Data in Everybody Lies
Everybody Lies toont de kracht van big data platformen. Mensen die zoeken in Google doen dat eerlijk en zonder schaamte. Zo toont Davidowitz aan dat er (helaas) veel meer kinderen in Google zoeken op “child abuse”, dan dat diezelfde kinderen hun misbruik melden bij de reguliere instanties. We durven dus eerlijker te zijn naar Google dan naar hulpinstanties. Gelukkig biedt die laagdrempeligheid kansen. Zo deelt de auteur zijn ontdekkingen met zorginstanties waardoor de hulpverlening kan worden verbeterd.
Niet “zoeken” maar “zeggen” in Google
Uit het boek Everybody Lies van Seth Stephens Davidowtz blijkt ook dat we niet alleen dingen zoeken ín Google, maar dat we daarnaast ook meningen, gevoelens en openbaringen delen mét Google: “I am sad”, “People are annoying” of “I regret having children”.
Rare zoekopdrachten
Het boek van Seth Stephens Davidowitz zit vol bizarre feiten over onze zoekopdrachten. Een aantal voorbeelden:
- Nigger
Staten in de V.S. waar het meest in Google gezocht wordt op “Nigger”, zijn dezelfde staten waar Donald Trump een verkiezingsoverwinning behaalde. - Nude Crucifixion
Er wordt elke maand minimaal tien keer in Pornhub gezocht op de termen “Nude Crucifixion” en “Humping stuffed animals”. - Verdraagzaamheid
Na de speech van Obama over onze verdraagzaamheid naar moslims explodeerde het aantal zoekopdrachten in Google op “kill muslims”. Een contra-effect dus. - Terrorisme
Een terroristische aanslag zorgt, anders dan je wellicht zou verwachten, niet voor een toename in het aantal zoekopdrachten rondom aanslagen, onzekerheid en terrorisme.
Conclusie Everybody Lies
De negatieve titel is eigenlijk niet zo handig gekozen voor Everybody Lies. Het is namelijk een hartstikke zinvol en positief boek. Seth Stephens Davidowitz laat op een heldere en begrijpelijke manier de kracht en functies van big data zien. Hij schrijft een toegankelijk verhaal over iets dat feitelijk gortdroog is. Daar kan Eric Ries met zijn boek The Lean Startup nog wat van leren.
Pluspunten
- Droge data-theorie helder uitgelegd
- Smeuïge feiten over ons zoekgedrag
- Nieuwe manier van onderzoek doen
Minpunten
- Vooral geschikt voor grotere bedrijven
- Sommige conclusies lijken niet waterdicht