Website hosting v.s. domeinnaam beheer

Wat is een domeinnaam? Hoe werkt domeinnaam beheer? Is een url hetzelfde als een domein of domeinnaam? En hoe verhoudt een domeinnaam zich tot een website? Duizelt het je een beetje bij al deze begrippen? Geen probleem. We leggen het uit.

Olaf
| 21 september 2022|4 minuten

1. Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is de naam van je website. In plaats van een domeinnaam wordt ook wel gesproken over “domein’. Een domeinnaam bestaat uit het domein en de domeinextensie (zie afbeelding Opbouw URL).

Wat voorbeelden ter verduidelijking:

 • Provencontext.nl
 • NU.nl
 • Rijksoverheid.nl

2. Wat is een URL?

URL staat voor Uniform Resource Locator. De URL is het adres van een website op internet. Een unieke code dus. Vergelijk het met je huisadres. Ook dat is een code die bestaat uit een straat, nummer, postcode en plaats. Een URL wordt ook wel webadres genoemd.

De opbouw van een url leggen we uit aan de hand van deze URL: https://www.provencontext.nl/opbouw-url

 1. protocol: https://
 2. subdomein: www.
 3. domein: provencontext
 4. extensie: .nl
 5. pad: /opbouw-URL (optioneel)
Hoe is een URL opgebouwd? Bekijk onze uitleg van de URL.

Een url is dus uitgebreider dan een domeinnaam. Bij een domeinnaam heb je het alleen over provencontext.nl. Zonder alle andere elementen dus.

3. Wat is domeinnaam beheer?

De naam van je website moet je ergens vastleggen. Dat noemen je ‘domeinnaam beheer’ of ‘Het beheren van je domeinnaam’.

Let op: we hebben het hierbij nog steeds alleen over een domeinnaam. Niet over een website. Website-hosting is iets anders.

Domeinnaam beheer kun je doen bij partijen als Vimexx, Mijndomein, Hoasted, Strato, Realhosting, etc. Het laten beheren van je domeinnaam kost meestal zo tussen de € 10 en € 20. Dit bedrag betaal je elk jaar opnieuw. Zelfs als je niks met je domein doet.

4. Wat kun je met een domeinnaam?

Met een domeinnaam alleen kun je nog niks. Koop je een domeinnaam, dan koop je dus écht alleen de naam. Vergelijk het met kopen van een huis. De domeinnaam is als het ware de grond waar je een huis op kan zetten. Maar dat huis moet je nog wel eerst laten bouwen.

De domeinnaam is als de lege grond waar je nog een huis op moet zetten

5. Wat is website hosting?

Website hosting is het huren van een stukje opslagruimte (serverruimte) op internet. In die opslagruimte plaats je de bestanden die gezamenlijk jouw website vormen. Een website is immers gewoon een verzameling van bestanden (plaatjes, css-bestanden, html-bestanden, etc.) die ergens moeten worden opgeslagen.

De website-bestanden koppel je uiteindelijk aan je domeinnaam. Zo kunnen bezoekers je website ook zien. Daarover vertellen we later meer.

Kort samengevat tussendoor

 • Bij je domeinnaam heb je het over domeinnaam beheer
 • Bij je website heb je het over website hosting

6. Domeinnaam beheer versus website hosting

Let op. Nu wordt het ingewikkelder. Vaak kun je bij één aanbieder zowel je domeinnaam beheren als je website hosten. Maar het kan óók zo zijn dat domeinnaam beheert bij de ene partij en de website hosting bij een andere partij is ondergebracht.

Situatie A

 1. Domeinnaam beheer doe je bij MijnDomein
 2. Website hosting doe je ook bij MijnDomein

Situatie B

 1. Domeinnaam beheer doe je bij MijnDomein
 2. Website hosting doe je bij Hoasted

 

Domeinnaam - Website hosting uitleg

7. DNS-instellingen

Ok. Tot zover duidelijk. Nu moet de domeinnaam nog naar de website verwijzen. Bijvoorbeeld: als iemand www.provencontext.nl intikt, moet de website van Proven Context dus worden getoond. Hiervoor is een DNS-verwijzing nodig.

DNS-instellingen

Op de plek waar je je domeinnaam beheert kun je van alles instellen. Meestal kun je ook de Domain Name Server-instellingen regelen, ofwel: je DNS-instellingen. In je DNS-instellingen maak je rijen aan, ook wel DNR-records genoemd. Elke rij betekent iets anders.

Voor je website is een A-record het belangrijkst. Bij het maken van dit A-record zeg je als het ware tegen de domeinnaam: “Ga de bestanden laden op de server op een specifieke plek. Daarmee kunnen mensen de website gaan bezoeken.“

Je maakt dus een koppeling tussen de domeinnaam en de website. Die ziet er zo.

8. Andere domeinnaam instellingen

Bij domeinnaam hosting / je DNS-instellingen kun je ook andere zaken instellen.

 • Misschien maak je gebruik van Google Workspace of Microsoft 365 om te kunnen e-mailen. Je maakt dan een koppeling tussen je domeinnaam en je e-mailprogramma.
 • Misschien verstuur je nieuwsbrieven via MailChimp, ActiveCampaign of GetResponse. Ook Mailchimp mag dan nieuwsbrieven versturen via jouw domeinnaam.
 • Je kunt de ene domeinnaam naar een andere laten redirecten. Zo wordt iemand die provencontext.com intikt automatisch doorverwezen naar provencontext.nl.

Domeinnaam en website-hosting: 5 take-aways

Tot slot: 5 dingen die je moet onthouden over een domeinnaam.

 1. De domeinnaam is alleen de naam van je website. Bij ons is dit dus provencontext.nl.
 2. Domeinnaam-hosting en website-beheer zijn twee verschillende dingen.
 3. Je domeinnaam en website kunnen op twee verschillende plekken staan.
 4. Als je website het niet doet, kan dat liggen aan je DNS-instellingen óf aan je website.
 5. Laat je DNS-instellingen zoveel mogelijk over aan specialisten.

Wij maken slimme, snelle websites

Wil je nou een hele mooie, snelle website? Neem dan contact op met Proven Context 🙂. Dan maken wij ‘m voor je. En we zorgen ook voor de juiste instellingen.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.