VKontakte – Alles over de Russische Facebook

VKontakte is wereldwijd een grote speler. Maar liefst 97 miljoen gebruikers. In Nederland is het social media platform onbekend. Daarom een uitleg. Wat is VKontakte? Wat kun je ermee? En wie zijn de gebruikers?

Gastredactie
| 15 maart 2020|4 minuten
VKontakte is online platform dat is Rusland veel wordt gebruikt.

VKontakte, ook wel bekend als vk.com. Ik ontdekte het toen ik besloot voor mijn studie Communicatie vijf maanden naar Rusland te verhuizen en me te verdiepen in het land, de cultuur en de visie op social media. In Sint-Petersburg deed ik bijzondere ontdekkingen over dit onbekende social media- kanaal.

Dit blog is geschreven door Juliët Schroer, als gastblog voor Proven Context.

Facebook v.s. Instagram in Rusland

Rusland en social media zijn intuïtief misschien een gekke combinatie. Facebook wordt geblokkeerd, net als LinkedIn. Instagram is er juist weer groot. Iedereen is er op dezelfde manier mee bezig als in Nederland. Bijzonder, want Instagram is eigendom van Facebook.

LinkedIn is hier totaal onbekend. De Russen waarmee ik contact had, hadden er nog nooit van gehoord. Het zakelijk netwerken op een online manier is bovendien niet in hun cultuur verankerd. Maar welke social media gebruiken ze dan wél?

ebook seo

Hoger in Google? Dat kun je zelf! Via ons 50 pagina’s dikke SEO-boek. Download gratis.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social media platform VKontakte

Met verbazing zag ik een ander, voor mij onbekend, social platform op de een na de andere telefoon verschijnen: VKontakte. Ik kende het niet, maar VKontakte is het meest gebruikte social media-kanaal onder Russen en wordt ook breder in Oost-Europa gebruikt. VKontakte is als het ware het zusje van Facebook. Of misschien kan ik beter zeggen: Facebook en VKontakte zijn een identieke tweeling.

Wat is VKontakte?

VKontakte is Facebook op z’n Russisch. En dat eigenlijk in een extreme vorm. VKontake en Facebook lijken vanwege hun blauwe logo’s niet alleen op elkaar, maar zijn functioneel ook vrijwel identiek. Na registratie met je e-mail krijg je toegang tot je persoonlijke VKontakte profiel. Dit profiel kun je aanvullen met persoonlijke informatie, foto’s en updates. Eigenlijk alles dat Facebook ook heeft, heeft VKontakte ook. Je hebt een eigen tijdlijn en ziet updates verschijnen van jouw online vriendenkring. Ik kan er een lang verhaal aan wijden, maar uiteindelijk werkt VKontakte hetzelfde als Facebook.

VKontakte en Facebook zijn functioneel vrijwel identiek. Zelfs logo’s lijken op elkaar.

Met 97 miljoen gebruikers per maand en 10 miljard berichten per dag zou VKontakte zeker geplaatst moeten worden in de top-10 meest gebruikte social-mediakanalen wereldwijd. In de praktijk wordt VKontakte in vrijwel geen enkele opsomming opgenomen. Waarom dat zo is, is niet duidelijk. Misschien omdat de gebruiksinformatie als onbetrouwbaar wordt beschouwd? Of omdat het verspreidingsgebied beperkt is? Maar waarom gebruiken Russen VKontakte en geen Facebook?

Vkontakte - social icon

Gebrek aan vrijheid?

Ik vroeg het aan één van mijn Russische vrienden. Hij vertelde met het volgende: “Als Rus moet je je bewust zijn van de effecten van sociale media. Alles wat wij online doen, kan worden opgezocht. Onze persoonsgegevens zijn bij VKontakte in goede handen’’. Dit gevoel wordt gewekt door de oprichter van VKontakte: Pavel Doerov. Hij heeft een groot belang bij het beschermen van persoonsgegevens en zegt deze nooit vrij te zullen geven. Inmiddels is VKontakte overgenomen door Mail.ru, waarmee de onafhankelijkheid van het platform ter discussie komt te staan.

VKontakte veilig?

De Russische bevolking is beperkt in het mogen uiten van politieke voorkeuren, geaardheid of meningen. Het liken of delen van een verkeerd bericht- in ogen van overheidsinstanties – kan negatieve gevolgen hebben. ‘’Als wij een bericht liken op Facebook dat niet in lijn staat met wat de overheid of politie vindt, kun je hiervoor worden opgepakt”, aldus een docent. Of VKontakte ook op termijn meer bescherming biedt dan Facebook, lijkt twijfelachtig door de overname door Mail.ru.

Chatten via Telegram

VKontakte is overigens niet de enige social media-kloon. Telegram is het Russische alternatief voor WhatsApp. Telegram is hét chat- en messaging-kanaal voor Russen. Telegram is, net als VKontakte, opgericht door Doerov. De communicatie tussen de gebruiker en de server is vergrendeld wat zorgt voor een veilig gebruiksgevoel. En zoals gezegd, de bescherming van persoonsgegevens staat hoog op de wensenlijst bij de Russische bevolking.

Is VKontakte interessant om je hier als persoon of bedrijf in te verdiepen? Nee, eigenlijk niet. Het is écht een Russisch alternatief voor het westerse Facebook. Heel anders wordt het natuurlijk als je als organisatie zaken doet of wilt doen in Rusland. Dan is VKontakte een onmisbaar alternatief waarmee je een groot bereik kunt realiseren.

laptop-nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 7.800 ontvangers gingen je voor. Over Marketing, Teksten en Communicatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.