Onze cookies zorgen voor gebruiksgemak en analyseren websitegedrag. Lees meer.

Ik begrijp het

VKontakte – Alles over de Russische Facebook

Rusland staat in het westen vooral bekend om haar gigantische oppervlakte, Poetin, wodka en vele geheimen over wat er wél en niet mag en/of klopt.

Door Proven Context op 16 maart 2020

Ik besloot voor mijn studie Communicatie vijf maanden naar Rusland te verhuizen en me te verdiepen in het land, de cultuur en de visie op social media. In Sint-Petersburg deed ik een bijzondere ontdekkingen over LinkedIn en stuitte ik op een voor mij onbekend social media- kanaal: VKontakte, ook wel bekend als vk.com.

Dit blog is geschreven door Juliët Schroer, als gastblog voor Proven Context.

Facebook, Instagram en LinkedIn
Rusland en social media zijn een gekke combinatie. Facebook wordt geblokkeerd, net als LinkedIn. Maar Instagram is groot. Iedereen is er op dezelfde manier mee bezig als in Nederland. Bijzonder, want Instagram is eigendom van Facebook. LinkedIn is hier totaal onbekend. De Russen waarmee ik contact had, hadden er nog nooit van gehoord. Het zakelijk netwerken op een online manier is bovendien niet in hun cultuur verankerd. Maar welke social media gebruiken ze dan wél?

Social platform VKontakte
Met verbazing zag ik een ander, voor mij onbekend, social platform op de een na de andere telefoon verschijnen: VKontakte. Ik kende het niet, maar VKontakte is het meest gebruikte social media-kanaal onder Russen en wordt ook breder in Oost-Europa gebruikt. VKontaktee is als het ware het zusje van Facebook. Of misschien kan ik beter zeggen: Facebook en VKontaktee zijn een identieke tweeling.

Wat is VKontakte?
Deze twee platformen lijken niet alleen vanwege hun blauwe logo’s op elkaar, maar zijn functioneel ook vrijwel identiek. Na registratie met je e-mail krijg je toegang tot je persoonlijke VKontakte profiel. Dit profiel kun je aanvullen met persoonlijke informatie, foto’s en updates. Eigenlijk alles dat Facebook ook heeft, heeft VKontakte ook. Je hebt een eigen tijdlijn en ziet updates verschijnen van jouw online vriendenkring. Ik kan er een lang verhaal aan wijden, maar uiteindelijk werkt VKontakte hetzelfde als Facebook.

Met 97 miljoen gebruikers per maand en 10 miljard berichten per dag zou VKontakte zeker geplaatst moeten worden in de top-10 meest gebruikte social-mediakanalen wereldwijd. In de praktijk wordt VKontakte in vrijwel geen enkele opsomming opgenomen. Wellicht omdat de gebruiksinformatie als onbetrouwbaar wordt beschouwd. Of omdat het verspreidingsgebied beperkt is. Maar waarom gebruiken Russen VKontakte en geen Facebook?

Gebrek aan vrijheid
Ik vroeg het aan één van mijn Russische vrienden.  Hij vertelde met het volgende: “Als Rus moet je je bewust zijn van de effecten van sociale media. Alles wat wij online doen, kan worden opgezocht. Onze persoonsgegevens zijn bij VKontakte in goede handen’’. Dit gevoel wordt gewekt door de oprichter van VKontakte: Pavel Doerov. Hij heeft een groot belang bij het beschermen van persoonsgegevens en zegt deze nooit vrij te zullen geven. Inmiddels is VKontakte overgenomen door Mail.ru, waarmee de onafhankelijkheid van het platform ter discussie komt te staan.

Is VKontakte veilig?
De Russische bevolking is beperkt in het mogen uiten van politieke voorkeuren, geaardheid of meningen. Het liken of delen van een verkeerd bericht- in ogen van overheidsinstanties - kan negatieve gevolgen hebben. ‘’Als wij een bericht liken op Facebook dat niet in lijn staat met wat de overheid of politie vindt, kun je hiervoor worden opgepakt”, aldus een docent. Of VKontakte ook op termijn meer bescherming biedt dan Facebook, lijkt twijfelachtig door de overname door Mail.ru.

Chatten via Telegram
VKontakte is overigens niet de enige social media-kloon. Telegram is het Russische alternatief voor WhatsApp. Telegram is hét chat- en messaging-kanaal voor Russen. Telegram is, net als VKontakte, opgericht door Doerov. De communicatie tussen de gebruiker en de server is vergrendeld wat zorgt voor een veilig gebruiksgevoel. En zoals gezegd, de bescherming van persoonsgegevens staat hoog op de wensenlijst bij de Russische bevolking.

Is VKontakte interessant om je hier als persoon of bedrijf in te verdiepen? Nee, eigenlijk niet. Het is écht een Russisch alternatief voor het westerse Facebook. Heel anders wordt het natuurlijk als je als organisatie zaken doet of wilt doen in Rusland. Dan is VKontakte een onmisbaar alternatief waarmee je een groot bereik kunt realiseren.

Olaf_Directeur_Proven Context_vrijstaand
Neem contact op

Perfecte webteksten. Een campage voor meer leads. Een hogere positie in Google. Wij gaan aan de slag. Laat je gegevens achter of bel 085 1301818.

Verwante Blogs & Vlogs