Kleurcodes: HEX, RGB, CYMK en PMS-kleur. Welke kies jij?

Welke kleurcodes heb je nodig voor je website, vormgeving of drukwerk? HEX-kleurcodes, RGB, CMYK of een PMS-kleur? In deze blog lees je welke kleurcodes je nodig hebt in welke situatie.

Olaf
| 13 juni 2022|6 minuten
kleurcodes - foto kind - bril met kleuren

“Zeg, kun je mij de huisstijlkleuren even doorsturen?”

Deze vraag heb je vast zelf wel eens gesteld. Wat wordt er precies bedoeld met huisstijlkleuren? Anders gezegd: welke kleurcodes zijn er? Ken jij het het verschil tussen PMS-kleuren en CMYK? Of tussen de HEX- en een RGB-kleurcode? 

Wat zijn kleurcodes?

Kleurcodes zijn een unieke combinatie van cijfers en/of letters om een kleur te identificeren. Het is een getal waarvan we met z’n allen hebben afgesproken: deze code is de kleur blauw, lila, oranje, roze of groen.

Voorbeeld

Neem de kleurcodes van onze website. Website-kleurcodes zijn zogeheten HEX-codes die beginnen met een # (hashtag). De groene kleur in de huisstijl van ons bedrijf Proven Context is bijvoorbeeld HEX-#202c54. Oranje gebruiken we voor knoppen en heeft de HEX-kleurcode #ff8500.

HEX-kleurcode

HEX-kleurcodes zijn bedoeld voor online gebruik. In apps of op websites. Ze starten dus met een #. Bekende HEX-kleurcodes zijn #000000 (diep-zwart) en #ffffff (wit). Alles ertussenin vormt een kleur. Bekijk het voorbeeld hieronder maar eens.

website kleurcodes voorbeeld online

RGB-kleur

De RGB kleurcode is een mengkleur van Rood, Groen en Blauw. Deze kleurcode is bedoeld voor online gebruik. In feite is een RGB-mengkleur hetzelfde als de HEX-kleurcode: het zijn twee verschillende manieren om dezelfde kleur te communiceren.

Leuk weetje: de G bij RGB staat dus niet voor geel. Verwarrend, want iedereen weet dat je met rood, geel en blauw elke andere kleur kunt maken. 

De RGB-code bestaat uit drie getallen van 0 tot 255. Elk getal bepaalt de intensiteit van de kleur Rood, Groen en Blauw.

Om de eerdere genoemde kleur oranje (#ff8500) te maken, gebruiken we de volgende RGB-combinatie:

  • 255 Rood
  • 133 Groen
  • 0 Blauw

Wil je zelf testen met HEX, RGB of CMYK kleurcodes: probeer deze color-tool

CMYK-mengkleur

CMYK is net als RGB een afkorting voor een kleurenmengsel, bestaande uit Cyaan, Magenta, Yellow en Kobalt (zwart). RGB gebruik je op beeldschermen en CMYK voor drukwerk, zoals papier en kunststof. 

Bij drukwerk is het heel belangrijk dat een kleur overal hetzelfde is.  Coca-Cola wil bijvoorbeeld niet dat de labels op de flesjes soms een tikje roze en soms weer donkerrood zijn. Daarom gebruikt Coca-Cola PMS-kleuren (Pantone).

coca cola fles kleurcode

PMS-kleuren / Pantone-kleurcode

PMS-kleuren, ook wel Pantone-kleuren, zijn vaste kleuren op basis van internationale afspraken. PMS- of Pantone-kleuren zijn bedoeld voor drukwerk op papier of kunststof.

Elke kleur heeft een eigen code. Een PMS-kleur ziet er altijd hetzelfde uit. Overal ter wereld! Bekijk op deze website alle Pantone-/PMS-kleurcodes. Let op: PMS-kleuren moet je eigenlijk op papier bekijken. Niet op het scherm.  

Is zo’n vaste kleur belangrijk? Ja! Bijvoorbeeld de kleur rood. Rood naast wit heeft een ander effect dan rood naast zwart. Bekijk de afbeelding maar eens. Je wilt dus van te voren precies weten welke kleur rood er uit een printer komt. 

rood-wit-zwart-rood-kleuren

CMYK of PMS Drukwerk?

Heb je zelf wel eens drukwerk besteld? Flyers, brochures of briefpapier? Dan moest je vast ook een beslissing nemen over kleurcodes: PMS en CMYK.

Stel: je bestelde 100 folders in CMYK-kleuren. Omdat het er te weinig waren, bestelde je er later nog 100 bij. Doordat bij CMYK kleuren gemengd worden, weken de kleuren van de eerste en tweede 100 folders iets van elkaar af. Had je voor PMS gekozen, dan was die afwijking er niet.

kleurenwaaier met kleurcodes

Verfkleuren: RAL of mengverf?

Wel eens gehoord van RAL-kleuren? RAL is een kleurcode voor verf. De code is in heel Europa hetzelfde. RAL is dus bij verf, wat PMS is bij papier. Bekende RAL-kleuren zijn 9001 (gebroken wit) en 9016 (spierwit).

De tegenhanger van RAL is een mengverf. Zo’n mengverf ken je wel van de bouwmarkt. Jij kiest een kleur en de medewerker mengt die kleur in de mengmachine.

De vraag: “Zeg kun jij me even jouw huisstijlkleuren doorsturen?” zal nooit meer hetzelfde zijn na dit artikel. Tip: creëer een document waarin jouw kleurcodes staan opgeslagen. Zo kan er geen discussie ontstaan.

Ontwerpwerk nodig?

Brochures, websites, flyers, posters en abri’s. Onze grafisch vormgevers nemen het voor je uit handen. Bel 085 -1301818 of vul het formulier in.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Handig. Een poster met álle 115 communicatiemiddelen. Download 'm nu.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.