Olaf|1 december 2020|3 minuten


Troonrede 2021 in begrijpelijke taal

Op deze plek vind je de Troonrede 2021 in begrijpelijk taal – per 21 september 2021.

Waarom de troonrede 2021 in begrijpelijke taal

De troonrede is de boodschap van de koning aan het gehele volk. Een boodschap die dus iedereen moet begrijpen: jong, oud, hoogopgeleiden, laagopgeleiden. Iedereen. Maar dat lijkt nu niet zo te zijn.

Proven Context doet op dit moment onderzoek naar de begrijpelijkheid van de troonrede. Later in 2021 presenteren we onze resultaten.

Verhaal voor iedereen

De troonrede staat vol met complexe, lange zinnen en moeilijke woorden. Bij de troonrede 2021 zal dat niet anders zijn. Daarom is een herschreven troonrede in begrijpelijke taal belangrijk.

De troonrede 2021 moet voor iedereen begrijpelijk zijn

Waarom herschrijven we de troonredes?

Als tekstbureau vinden we dat communicatie, zeker vanuit de overheid, voor iedereen begrijpelijk moet zijn. Een deel van de overheid is al bezig met het begrijpelijker maken van taalgebruik. Dat blijkt ook uit een initiatief als Direct Duidelijk.

Begrijpelijke taal niet belangrijk?

Tegelijkertijd lijkt de overheid begrijpelijke taal niet altijd even belangrijk te vinden. Dat blijkt uit een reactie vanuit het Ministerie van Algemene Zaken. Bekijk deze brief die Proven Context vanuit het ministerie ontving.

Rede is té moeilijk

Hoe complex de troonrede 2021 is, moeten we nog afwachten. Dat de troonrede in 2020 te ingewikkeld is, was een feit. Bekijk de uitgebreide discussie over de troonrede 2020 op LinkedIn.

Wat is de troonrede ook alweer?

De troonrede wordt ieder jaar op de derde dinsdag in september voorgelezen door het staatshoofd, in dit geval dus Koning Willem-Alexander. Dit gebeurt tijdens de Verenigde Vergadering van de Eerste en Tweede kamer. De troonrede is, ook in 2021, live op televisie te volgen en daarmee gericht aan het hele Nederlandse volk.

Wie schrijft de troonrede 2021?

Koning Willem-Alexander schrijft de boodschap niet zelf. Het zijn de ministers van de verschillende ministeries. Ook bij de troonrede 2021 is ieder ministerie verantwoordelijk voor een stukje tekst in de troonrede. Die stukjes worden vervolgens onder de verantwoordelijkheid van de Minister President gebundeld. Via de ministerraad wordt het verhaal uiteindelijk definitief.