Tekstschrijver gezocht! Zo vind je de beste schrijver voor jouw team?

Tekstschrijver gezocht. Een functie op minimaal hbo-niveau. Maar een hbo-opleiding tekstschrijver bestaat niet in Nederland. Hoe selecteer je dan de beste tekstschrijvers? Wij zetten het op een rijtje.

Echte opleidingen tot tekstschrijver zijn er niet. Wel schrijfcursussen, maar die duren hooguit een paar weken. En in een paar weken tijd kun je nooit goed leren schrijven. Hoe word je tekstschrijver die past in het plaatje tekstschrijver gezocht? Welke opleiding kun je het beste doen? Of vanuit de ogen van de werkgever bekeken: van welke opleiding haal je de beste tekstschrijvers binnen?

Olaf, eigenaar en oprichter van Proven Context, schreef deze blog. In zijn bedrijven heeft hij meerdere tekstschrijvers gezocht en aangenomen. Daarmee is er een helder beeld ontstaan van schrijfopleidingen die de juiste basis vormen voor een carrière als tekstschrijver. Dit artikel toont zijn ervaringen. 

1. Tekstschrijver gezocht via studie Journalistiek

De beste opleiding tot tekstschrijver is wat ons betreft nog steeds de hbo-Journalistiek. Het is een opleiding die studenten leert om gebeurtenissen om te zetten naar verhalen. Schrijven vormt bovendien een wezenlijk onderdeel van de opleiding. In dit laatste is deze opleiding vrij uniek. Maar helaas heeft een student journalistiek meestal geen commerciële vaardigheden. En dat is lastig als een tekstschrijver wordt gezocht.

Helaas heeft een student journalistiek meestal geen commerciële vaardigheden.

Journalisten worden niet commercieel opgeleid. Ze leren te weinig om te schrijven voor een specifiek resultaat. Ofwel: de vaardigheid om een tekst te schrijven met een specifiek doel, voor een specifieke doelgroep, met een meetbaar resultaat. Bij de opleiding Journalistiek staat de inhoud van de tekst voorop. Het doel komt op de tweede of derde plaats.

Iemand met een opleiding Journalistiek zal dus, zoals wij dat noemen, ‘commercieel bijgespijkerd’ moeten worden. Het is van de individuele persoon afhankelijk of deze bereid en kundig genoeg is om zich te verdiepen in termen als doelgroep, klant, call-to-action, leads en conversie.

2. Tekstschrijver gezocht via studie Wo-Communicatiewetenschappen en hbo-Communicatie

Op de tweede plaats komen de opleidingen wo-Communicatiewetenschappen en hbo-Communicatie. Binnen onze organisatie hebben we daarbij een lichte voorkeur voor de wo-variant. Het voordeel van beide opleidingen is dat studenten leren om op een afstand te kijken naar communicatie.

Bij de opleiding Communicatie leren studenten op een afstand te kijken naar communicatie.

Een holistische blik dus, gericht op het doel en de doelgroep van teksten. Maar ook breder dan tekst, gericht op afbeeldingen, video’s en infographics. Daarnaast verdiepen studenten zich in verschillende marketingcommunicatiemiddelen.

Ze gaan dus bezig met de vraag: hoe kunnen we deze informatie het beste verspreiden? Via een blog of een video? Via e-mailmarketing, social media of een advertentiecampagne? En moet er rekening gehouden worden met SEO of zoekmachine optimalisatie?

Creatief schrijven wordt niet gedoceerd 

Een groot nadeel van de opleidingen Communicatie en Communicatiewetenschappen is dat creatief schrijven weinig tot niet aan bod komt. Academisch schrijven of schrijven voor schoolopdrachten uiteraard wel, maar daar heb je in de dagelijkse praktisch niet veel aan. In een bedrijfscarrière kan die vaardigheid je zelfs in de weg zitten.

Zelf ervaring opdoen

Studenten moeten dus naast hun opleiding zelfstandig aan de slag gaan als blogger of redacteur. Als er een tekstschrijver wordt gezocht in een bedrijf, dan moeten studenten hun eigen ervaring kunnen tonen. Bijvoorbeeld bij een marketingcommunicatiebureau of op de redactie van een studentenmagazine of studentenblog. (Of je herschrijft bijvoorbeeld de Troonrede. Zoals wij ook deden.)

Tekstschrijver gezocht? Van deze opleidingen komen onze tekstschrijvers.

3. Tekstschrijver gezocht via studie Sociale wetenschappen

Op de derde plek in het rijtje opleidingen tot tekstschrijver komen de sociale opleidingen: Psychologie, Sociologie of Culturele Antropologie. Met schrijven hebben deze opleidingen weinig te maken. Dat schrijven moet een vaardigheid zijn die studenten zich, op wat voor manier dan ook, zelfstandig aanleren. Of ze moeten daarvoor een externe cursus doen.

Deze studenten zijn zich bewust van denkfouten die mensen maken

Psychologie, Sociologie of Culturele Antropologie zijn opleidingen waarmee de student wordt uitgedaagd om zich te verdiepen in een doelgroep. En deze studenten zijn zich bewust van de vele biases (denkfouten) die mensen maken. Dat laatste is belangrijke basiskennis die tekstschrijvers in hun werkwijze kunnen gebruiken. In de praktijk zijn we regelmatig sollicitanten met een sociale opleiding als basis tegengekomen.

4. Tekstschrijver gezocht via Opleiding Nederlands

Of Nederlands als basis geschikt kan zijn? We denken van wel maar in de praktijk komen wij weinig sollicitanten met de studie Nederlands tegen. De taalvaardigheid zal zeker in orde zijn. Hoewel het denken in termen van lezers, klanten en doelgroep minder verankerd is in de studie Nederlands dan bij de opleiding Journalistiek en opleiding Communicatie. Dat laatste is een expertise die ex-studenten Nederlands zichzelf moeten aanleren.

5. Tekschrijver gezocht via Commerciële opleiding

Bij tekstschrijvers die vooral commerciële teksten willen schrijven, kan een opleiding Commerciële Economie ook zinvol zijn. De praktijk wijst echter uit dat tekst en tekstschrijven in commerciële opleidingen nauwelijks worden geïntegreerd. Zelfs niet wanneer de afstudeerrichting Bedrijfscommunicatie wordt gekozen binnen deze studie.

In de beroepspraktijk zullen opgeleide marketeers veelal bureaus inschakelen om het uitvoerende werk te doen: reclamebureaus, communicatiebureaus, ontwerpbureaus, etc.

Een combinatie van beiden

Een hbo-opleiding Commerciële Economie, gecombineerd met bijvoorbeeld een wo-opleiding Communicatie of Nederlands, kan overigens een hele goede combinatie opleveren. Daarmee is de tekstschrijver tekstueel, commercieel én communicatief goed onderlegd.

6. Tekstschrijver gezocht via andere opleiding

Ook andere opleidingen kunnen relevant zijn. Zelfs een afgestudeerde wo-student Aardwetenschappen kan zich omscholen tot succesvol tekstschrijver (we hebben ervaring met dit specifieke voorbeeld :-)). Maar altijd zullen er aanvullende cursussen en opleidingen nodig zijn. En daarnaast moet dit type student altijd héél veel teksten schrijven om te oefenen.

Overigens zal het voor mensen zonder relevante opleiding uitdagend zijn om als tekstschrijver binnen te komen bij een bedrijf. Ze concurreren namelijk met tekstschrijvers die wél een relevante opleiding deden. Ze zullen hun vaardigheden daarom direct in hun sollicitatiemotivatie moeten kunnen aantonen.

Tekstschrijver en opleidingsniveau

Een opleiding om tekstschrijver te worden, moet minimaal op hbo-niveau zijn afgerond. In het verleden hebben we ook sollicitanten op mbo-niveau ontvangen voor de functie van tekstschrijver, maar daar bleek uiteindelijk in alle gevallen het taalniveau te laag.

Welke tekstschrijver kies je?

Uit het overzicht in deze blog blijkt dat er maar weinig opleidingen tot tekstschrijver of copywriter bestaan. Dat betekent dat je als sollicitant of freelancer ongelofelijk veel praktijkervaring moet opdoen. Schrijven is meters maken. Doen! Via een eigen blog, een wijkkrantje, als freelancer of voor het studentenmagazine. Het maakt eigenlijk niet uit.

Alleen door veel te schrijven, kun je écht die resultaten leveren waar organisaties en bedrijven blij van worden. Tekschrijver gezocht? Ga ervoor en schrijf ze!

Elke maand praktische tips in Communicatie en Copywriting? Meld je aan voor de nieuwsbrief!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.