Onze cookies zorgen voor gebruiksgemak en analyseren websitegedrag. Lees meer.

Ik begrijp het

Tekstschrijver gezocht! Hoe vind je de beste voor jouw team?

Tekstschrijver gezocht. Een functie op minimaal hbo-niveau. Maar een hbo-opleiding tekstschrijver bestaat niet in Nederland. Hoe selecteer je dan de beste tekstschrijvers? Wij zetten het op een rijtje.

Door Olaf Geysendorpher op 29 januari 2020

Echte opleidingen tot tekstschrijver zijn er niet. Wel schrijfcursussen, maar die duren hooguit een paar weken. En in een paar weken tijd kun je nooit goed leren schrijven. Wat als schrijven je passie is en je wilt er je beroep van maken? Welke opleiding kun je dan het beste doen? Of vanuit de ogen van de werkgever bekeken: van welke opleiding haal je de beste tekstschrijvers binnen? 

Olaf, eigenaar en oprichter van Proven Context, schreef deze blog. In zijn huidige en eerdere bedrijven heeft hij meerdere tekstschrijvers aangenomen. Daarmee is er een helder beeld ontstaan van schrijfopleidingen die de juiste basis vormen voor een carrière als tekstschrijver. Dit artikel toont zijn ervaringen. 

Tekschrijver gezocht - update 12 februari 2020 - WO-Nederlands

Vanuit verschillende hoeken kregen we een signaal dat de WO-opleiding Nederlands of Nederlandse Taal en Cultuur ontbrak in ons overzicht van studies voor een carrière als tekstschrijver. De praktijk is dat wij maar heel weinig sollicitanten en dus medewerkers hebben gehad die WO-Nederlands als basis hadden. Communicatie en Journalistiek vormden de grote meerderheid.

Of Nederlands als basis geschikt kan zijn? We denken van wel. De taalvaardigheid zal zeker in orde zijn. Hoewel het denken in termen van lezers, klanten en doelgroep minder verankerd is in de studie Nederlands, dan bij de opleiding Journalistiek en opleiding Communicatie. Dat laatste is een expertise die ex-studenten Nederlands zichzelf moeten aanleren.

1. Journalistiek

De beste opleiding tot tekstschrijver is wat ons betreft nog steeds de hbo-Journalistiek. Het is een opleiding die studenten leert om gebeurtenissen om te zetten naar verhalen. Schrijven vormt bovendien een wezenlijk onderdeel van de opleiding. In dit laatste is deze opleiding vrij uniek.

Nadeel van de opleiding Journalistiek is dat de tekstschrijvers achterlopen in hun commerciële vaardigheden. Hiermee bedoelen we de vaardigheid om een tekst te schrijven met een specifiek doel en voor een specifieke doelgroep. Bij de opleiding Journalistiek staat de inhoud van de tekst voorop. Het doel komt op de tweede of derde plaats. 

Iemand met een opleiding Journalistiek zal dus, zoals wij dat noemen, ‘commercieel bijgespijkerd' moeten worden. Het is van de individuele persoon afhankelijk of deze bereid en kundig genoeg is om zich te verdiepen in termen als doelgroep, klant, call-to-action, leads en conversie

Banner Whitepaper SEO-Content Tekstschrijven Voor Websites - Proven Context

Tekstschrijven voor Websites - Download de Whitepaper

  • Schrijf content voor sites
  • Incl. tekst, tags, links, CTA's
  • Incl. SEO-criteria
  • Incl. praktische checklist
DOWNLOAD GRATIS

2. Wo-Communicatiewetenschappen en hbo-Communicatie

Op de tweede plaats komen de opleidingen wo-Communicatiewetenschappen en hbo-Communicatie. Binnen onze organisatie hebben we daarbij een lichte voorkeur voor de wo-variant. Het voordeel van beide opleidingen is dat studenten leren om op een afstand te kijken naar communicatie. Een holistische blik dus, gericht op het doel en de doelgroep van teksten. Maar ook breder dan tekst, gericht op afbeeldingen, video's en infographics. Daarnaast verdiepen studenten zich in verschillende marketingcommunicatiemiddelen. Ze gaan dus bezig met de vraag: hoe kunnen we deze informatie het beste verspreiden? Via een blog of een video? Via e-mailmarketing, social media of een advertentiecampagne? En moet er rekening gehouden worden met SEO of zoekmachine optimalisatie?

Een groot nadeel van de opleidingen Communicatie en Communicatiewetenschappen is dat creatief schrijven weinig tot niet aan bod komt. Academisch schrijven of schrijven voor schoolopdrachten uiteraard wel, maar daar heb je in de dagelijkse praktisch niet veel aan. In een bedrijfscarrière kan die vaardigheid je zelfs in de weg zitten. Studenten moeten dus naast hun opleiding zelfstandig aan de slag gaan als blogger of redacteur. Bijvoorbeeld bij een marketingcommunicatiebureau of op de redactie van een studentenmagazine of studentenblog. 

3. Sociale wetenschappen

Op de derde plek in het rijtje opleidingen tot tekstschrijver komen de sociale opleidingen: Psychologie, Sociologie of Culturele Antropologie. Met schrijven hebben deze opleidingen weinig te maken. Dat schrijven moet een vaardigheid zijn die studenten zich, op wat voor manier dan ook, zelfstandig aanleren. Of ze moeten daarvoor een externe cursus doen.

Psychologie, Sociologie of Culturele Antropologie zijn opleidingen waarmee de student wordt uitgedaagd om zich te verdiepen in een doelgroep. En deze studenten zijn zich bewust van de vele biases (denkfouten) die mensen maken. Dat laatste is belangrijke basiskennis die tekstschrijvers in hun werkwijze kunnen gebruiken. In de praktijk zijn we regelmatig sollicitanten met een sociale opleiding als basis tegengekomen. 

4. Commerciële opleiding

Bij tekstschrijvers die vooral commerciële teksten willen schrijven, kan een opleiding Commerciële Economie ook zinvol zijn. De praktijk wijst echter uit dat tekst en tekstschrijven in commerciële opleidingen nauwelijks worden geïntegreerd. Zelfs niet wanneer de afstudeerrichting Bedrijfscommunicatie wordt gekozen binnen deze studie. In de beroepspraktijk zullen opgeleide marketeers veelal bureaus inschakelen om het uitvoerende werk te doen: reclamebureaus, communicatiebureaus, ontwerpbureaus, etc. Een hbo-opleiding Commerciële Economie, gecombineerd met bijvoorbeeld een wo-opleiding Communicatie of Nederlands, kan overigens een hele goede combinatie opleveren. Daarmee is de tekstschrijver tekstueel, commercieel én communicatief goed onderlegd. 

5. Tekstschrijver gezocht via andere opleiding 

Ook andere opleidingen kunnen relevant zijn. Zelfs een afgestudeerde wo-student Aardwetenschappen kan zich omscholen tot succesvol tekstschrijver (we hebben ervaring met dit specifieke voorbeeld :-). Maar altijd zullen er aanvullende cursussen en opleidingen nodig zijn. En daarnaast moet dit type student altijd héél veel teksten schrijven om te oefenen. 

Overigens zal het voor mensen zonder relevante opleiding uitdagend zijn om als tekstschrijver binnen te komen bij een bedrijf. Ze concurreren namelijk met tekstschrijvers die wél een relevante opleiding deden. Ze zullen hun vaardigheden daarom direct in hun sollicitatiemotivatie moeten kunnen aantonen. 

Tekstschrijver en opleidingsniveau 

Een opleiding om tekstschrijver te worden, moet minimaal op hbo-niveau zijn afgerond. In het verleden hebben we ook sollicitanten op mbo-niveau ontvangen voor de functie van tekstschrijver, maar daar bleek uiteindelijk in alle gevallen het taalniveau te laag. 

Uit het overzicht in deze blog blijkt dat er maar weinig opleidingen tot tekstschrijver of copywriter bestaan. Dat betekent dat je als sollicitant of freelancer ongelofelijk veel praktijkervaring moet opdoen. Schrijven is meters maken. Doen! Via een eigen blog, een wijkkrantje, als freelancer of voor het studentenmagazine. Het maakt eigenlijk niet uit. Alleen door veel te schrijven, kun je écht die resultaten leveren waar organisaties en bedrijven blij van worden. Schrijf ze!

Olaf_Directeur_Proven Context_vrijstaand
Neem contact op

Perfecte webteksten. Een campage voor meer leads. Een hogere positie in Google. Wij gaan aan de slag. Laat je gegevens achter of bel 085 1301818.