Onze cookies zorgen voor gebruiksgemak en analyseren websitegedrag. Lees meer.

Ik begrijp het

Schrijftaal uitroeien in jouw tekst: de ultieme tip

Schrijftaal is overal: in blogs, webcontent en artikelen. Maar schrijftaal maakt een tekst onnodig moeilijk. In deze blog geven we tips voor het uitroeien van schrijftaal in teksten.

Door Olaf Geysendorpher op 21 februari 2020

Schrijftaal in een tekst zorgt ervoor dat de inhoud veel minder goed tot zijn recht komt. De lezer moet namelijk hard zijn best doen om de tekst te begrijpen. Neem bijvoorbeeld de zin: ‘Opgemerkt dient te worden dat de naam volledig in hoofdletters wordt opgeschreven’ Moeilijk. En onnodig, want het kan veel makkelijker: ‘Let op: schrijf de naam volledig in hoofdletters’. In deze blog leggen we uit wat schrijftaal precies is, en hoe je schrijftaal uitroeit in jouw teksten.

Stel, je staat in kroeg. Een vage bekende knoopt een gesprek aan en vraagt je: “Wat deed jij ook al weer? Was jij geen tekstschrijver?” Jij reageert vervolgens met antwoord A óf B.

  1. “Klopt, ik heb een vrij vlotte pen. Maar dat is maatstaf binnen mijn werk.”
  2. “Klopt, ik schrijf teksten. Ik ben er best goed in. Maar dat moet ook wel als tekstschrijver.”

B is natuurlijk het goede antwoord. Maar zodra we gaan schrijven, verandert onze taal. We zeggen niet meer wat we in een kroeg zouden zeggen tegen iemand. We schrijven iets waarmee we intelligenter over willen komen.

Waarom dit een probleem is? Lees de volledige blog op Frankwatching.

Olaf_Directeur_Proven Context_vrijstaand
Neem contact op

Perfecte webteksten. Een campage voor meer leads. Een hogere positie in Google. Wij gaan aan de slag. Laat je gegevens achter of bel 085 1301818.